Администрацията на президента Доналд Тръмп работи активно по създаване на нов военен блок в Близкия Изток. В него се очаква да влязат 6 държави от региона, членове на ОПЕК, а също така Египет и Йордания. Това съобщи Defense News, като се позова на свой източник в Съвета за национална безопасност към Белия дом.

Проектът за аналог на НАТО е от 2011 година, но така и не бе реализиран при президента Обама. Сега обаче е напълно възможно той да бъде официално обявен още на срещата на лидерите на страните от персийския залив на 12 и 13 октомври във Вашингтон.

Вече има и предаврително име на съюза- Близкоизточен стратегически алианс (MESA). През следващите 10 години САЩ рязко ще увеличат доставките на оръжие за Саудитска Арабия, която ще е лидер на алианса. В списъка са ракети, бронемашини, система за ПВО THAAD и кораби за брегова охрана.

Съставът на блока ще включва освен Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт, Оман, Бахрейн и дори Катар, който има проблеми със съседите си арабски монархии. Плюс Египет и Йордания.