Законодателните промени са направени в последните дни на управлението преди тройната коалиция и в първите дни на управление на тройната коалиция, уточни социалният министър. Като конкретен пример той посочи, че в Агенция „Митници” помощните средства за инвалидите са в едно перо с мебелите, които се вкарват в България.
Министър Младенов каза още, че са проверени 1810 решения на ЛКК и ТЕЛК, които са предизвикали съмнения и са извършени проверки на място – извършени са срещи с хората, на които са отпуснати средствата. Проверени са 129 дирекции „Социално подпомагане” в цялата страна. Направени са 26 предложения за проверки на прокуратурата и ще бъдат отправени още 27 такива предложения.
490 са случаите на издадени медицински протоколи без лицата да се преглеждани, над 190 случая на надписани медицински изделия.
 Грандиозно е източването на бюджета за последните четири години и половина и ощетяване на хората, които имат нужда, отбеляза министър Младенов. „Надявам се час по-скоро да започнат бързи досъдебни производства”, изтъкна той.
През август бе разкрита  далавера с помощни средства за инвалиди в Пловдив. По случая бяха арестувани двама лекари, които са са писали неверни и по-сериозни от реалността диагнози, подходящи за получаване на помощни средства, като за услугата получавали от 40 до 70 лв.