"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен" - така категорично коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев задържането на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков. Вчера той, бивш директор на РИОСВ-Плевен и още четирима души бяха арестувани по разследване за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия.

"Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки", подчерта Дончев.

На въпрос от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите, той отговори, че не знае, но беше категоричен, че той не е "инсталиран" от бизнеса като заместник-министър, а е предложен от някоя от политическите сили. Проверка показа, че Живков е от квотата на ГЕРБ.

"Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", каза още Дончев по повод съмненията за "съпорт" от Живков за бизнеса с отпадъци.

Вицепремиерът коментира и други горещи теми. В контекста на паметните записки, разпространени от бизнесмена Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна вече 18 обвинения, вицепремиерът коментира, че става дума за разговор между двама бизнесмени:

"Всеки може да обещава някакви неща от името на държавата. Това не е ангажимент на някоя държавна институция".

Според него е нормално всеки по-голям предприемач да търси контакт с представител на държавата, но това трябва да се случва в рамките на закона и държавата да не се отнася неравнопоставено към един бизнес за сметка на друг, както и за сметка на данъкоплатците.

"Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече", заяви още Дончев.

По думите му няма нужда от промяна на данъчния модел.

"В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че ако нещо работи, не го пипай. Според мен тук експерименти не трябва да бъдат правени", категоричен бе вицепремиерът.

Решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите Дончев определи като спорно, взето след много спорове.

"Аз бях против, защото дава шанс за рестантиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове".