Днес имаме провал с толсистемата, няма какво да ни убеждават, че "ъпдейтвали", коментира на пресконференция зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по повод на старта на системата от 1 март.

Той призова незабавно списъкът с пътища в обхвата на толсистемата да бъде актуализиран с всички проблемни участъци, на които е наложена винетна такса, без да се чакат допълнителни разговори с общините, и българските граждани повече да не протестират. По думите му, за тази ситуация има един отговорен в държавата и той се казва Бойко Борисов.

Колегата му Димитър Данчев коментира, че системата е стартирала само за няколко часа, защото за по-малко от 24 часа се е наложило на два пъти тя да бъде обновявана. По думите му толсистемата не е проходила, както е зарадвала гражданите министър Петя Аврамова, а по-честно би било да се каже, че е прокуцала.

Настояваме час по-скоро джипиес тракерите да бъдат интегрирани към толсистемата, за да започне нормалното отчитане на изминатите от превозвачите разстояния, каза Данчев.

"Държавата не бива да оставя поддръжката на тези пътища, които ще бъдат извадени от обхвата на винетната система, в ръцете на общините, защото те нямат предвидени средства в своите бюджети", коментира още той.

Вчера Пътната агенция оцени като успешно въвеждането на тол системата, която беше задействана в 5.00 часа на 1 март. Превозвачите получиха гратисен период до 27 март, в който могат да пътуват без бордови устройства и GPS тракери, а отчитането ще става с маршрутни карти. Конзолите за продажба на ГКПП Калотина обаче не работеха в продължение на няколко часа тази сутрин, установи проверка на bTV. Шофьори, влизащи в България, не знаеха как да процедират, защото ако продължат без маршрутна карта - ги грози глоба. Оказа се, че устройствата не са работели заради ъпдейтване на системата.

"Обновяването на тол системата ще бъде планирано по-ефективно, за да няма забавяне в системата, каквото имаше тази сутрин. Планирали сме да правим ъпдейтите само нощно време, издадена е такава заповед", коментира пред журналисти проф.Олег Асенов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

"По принцип има някои актуализации, които вървят без спиране на системата - примерно вчера са направени 34 такива актуализации. Актуализацията от тази сутрин е с гарантиран даунтайм от 10 минути, но поради едни или други причини той се удължи до 43 минути. Правим анализ защо се е удължил по процедура - този анализ ще ни покаже, ако имаме някаква необходимост от подобряване на самия механизъм за актуализация", допълни Асенов.

По думите му, не е имало задръстване по митниците, защото камионите са били пропускани и са били насочвани към други пунктове във вътрешността на страната. Освен това, на изход от страната, също има контрол и тези, които не са се снабдили с маршрутни карти, се приканват да ги купят в съответните пунктове там.

Данните на АПИ сочат,  че само за половин ден са купени над 20 хиляди маршрутни карти за над 270 000 лева. Очакванията са приходите от тол системата през втората половина на деня да са повече.