Вчера КТ "Подкрепа" и "Атака" поискаха оставката му заради новите по-високи цени на тока - вместо с 10, с 13 на сто.

"Нямам нищо против всеки да ми иска оставката, но ДКЕВР сме определени с решение на Министерски съвет, с мандат по закон, и има процедура", коментира Семерджиев, цитиран от "Фокус".
„Ние сме регулатор с експертни функции и работим по данни. Контролът върху нас се осъществява от Административния съд. Всеки, който не е доволен, че не сме спазили процедурата, че не сме отчетели по някакъв начин бележките от фирмите, може да обжалва нашето решение пред административния съд”, каза Семерджиев.

Помолен да даде оценка на ДКЕВР и на себе си, той каза, че никога не си давал лоша оценка, макар че е критичен към себе си.

Семерджиев още веднъж подчерта, че основната причина за по-високото повишение на цената на тока е огромното количество присъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца: "Това се е случило, защото цените на фотоволтаичните панели драстично са намалели, а преференциалните цени, по които се изкупува този вид енергия у нас, са останали високи, тъй като досега те се коригираха само веднъж годишно", добави шефът на ДКЕВР.
За в бъдеще, с промени в Закона за енергетиката, това ще се промени.

Възможността да се променят преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ ще помогне да се избегне инвеститорския бум в подобни проекти, когато има рязко понижение на капиталовите разходи за изграждане на подобни централи, коментира шефът на регулатора, цитиран от БТА.

Той обаче подчерта, че за всички потребители, които са на регулирания пазар, е много важно цената на тока да не се променя за цяла година.

За всички проекти от ВЕИ е намалена нормата за възвръщаемост от 9 на 7 процента. Отчетено е намалението на капиталовите разходи по видове проекти, като най-голямо то е при фотоволтаиците и преференциалната цена на изкупуване на енергията при тях се намалява с 50 процента.
Прави се изключение единствено за фотоволтаичните панели на покриви и фасади, където инвестициите са по-големи в сравнение с приходите, а и подобни проекти трябва да бъдат стимулирани, посочи председателят на ДКЕВР.

БСП ще подкрепи искането на „Атака” за изслушване на премиера за цената на тока, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента. Социалистът благодари специално на Волен Сидеров за заявката му националистите да подкрепят подписката за референдум по отношение на АЕЦ „Белене”.

„Атака” и други националистически и граждански формации обявиха, че насрочват за 10 часа в сряда протестен митинг пред Министерски съвет заради увеличаването на цената на тока. Националистите са категорични, че вдигането на електроенергията е абсолютно необосновано.
„Това е част от олигархичната политика на ГЕРБ, която облагодетелства чуждите монополисти, както и олигархични производители на така наречената зелена енергия”, каза Сидеров. Той настоя премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента по спорната тема.

Станишев сподели гледната точка на „Атака” и призова „ГЕРБ, които се намират накрая на своето управление, да се отчитат за своите действия и бездействие”. „Сегашното увеличение на цената на електроенергията се дължи на огромното увеличение на ВЕИ при сегашното правителство. Само 2010-2011 г. ГЕРБ са дали разрешение за 4800 мегавата нови мощности от възобновяеми източници. Ясно казах – правителството на ГЕРБ да обясни – да извадят целия списък от фирми, които са получили такива разрешения, кои са собствениците”, заяви Станишев.