Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна днес с министъра на националната отбрана на Турция Яшар Гюлер в Анкара, предаде Анадолската агенция. Срещата премина при закрити врата, допълва БТА.

Тагарев е на посещение в турската столица по покана на турския си колега Гюлер.

Министерството на отбраната на Република България съобщи вчера, че във фокуса на разговорите ще бъдат актуални въпроси на сигурността и отбраната от двустранния и международния дневен ред.

Сред темите на обсъждане бяха посочени още възможностите за участие в съвместни инициативи в сферата на отбраната и перспективите за повишаване на оперативната съвместимост, бойната подготовка и осигуряването на въоръжените сили.

Според пресцентъра на българското министерство в рамките на посещението двамата министри следва да подпишат меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.

Меморандумът позволява турските ВВС да участват със свои изтребители при охраната на българското въздушно пространство, което е част и от НАТО-вското. 

В края на януари кабинетът Денков-Габриел, като одобри проект на Меморандум за разбирателство между Правителството на Република България и Правителството на Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/, съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО. Република България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция.

В Меморандума за разбирателство между България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Това предложение се обсъждаше още по време на последното правителство на Бойко Борисов, но тогава страната ни се отказа.