Тежката зимна обстановка се превърна в повод за критики към властта. Зам. - председателят на парламентарната група на БСП  Георги Свиленски призова държавата да се вземе в ръце. 

"Държавата да се вземе в ръце. Хората бедстват и са без ток", заяви Свиленски. Той призова премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да отидат при бедстващите. "Хората и общините имат нужда сега от подкрепата на държавата. Утре вече ще е късно", допълни Свиленски.

След извънредно заседание на кабинета премиерът Денков обяви, че в над хиляда населени места все още няма подаване на ток.

Лидерът на "Възраждане" публикува ироничен коментар в своя Facebook профил, взимайки под прицел действията на кмета на София Васил Терзиев. Костадин Костадинов написа: "Снегът ще се стопи рано или късно. Важното е да сме живи и здрави", приписвайки тези думи на кмета Терзиев.

Председателят на ресорната комисия в парламента Николай Нанков (депутат от ГЕРБ - СДС), също критикува ситуацията с непочистените пътища в страната и в столицата.

Той също прояви ирония като честити първи сняг, но честити и промяната. 

В публикация във Фейсбук той припомня времето, когато с шефовете на АПИ Дончо Атанасов, а след това - Георги Терзийски, редовно са "нощували" на Петроханския проход или на Прохода на Републиката (Хаинбоаз), докато пътната обстановка не се успокои. И премиерът Борисов им звънял на всеки 5 минути, за да докладват оперативната обстановка. И въпреки предизвикателствата било почистено до асфалт.

"А сега какво - непочистено, без организация, особено в София положението е ненормално. Е, фейсбук политиците вече управляват. И видяха, че да хейтиш в социалните мрежи не е като да си на терен", коментира Нанков.

Снимка: БТА

Ето и пълният текст на поста му: 

"Помня какво беше, когато навремето завалеше обилно сняг. 

Но както и да реагираха снегопочистващите фирми, ние винаги бяхме на терен на различни участъци в страната и контролирахме на място. Да, имаше и пропуски, за което фирмите моментално биваха санкционирани. Българските граждани изискваха качество на работата и биваха прави. Беше трудно да се обясни как се извършва целият процес и как трябва да се реагира от страна на шофьорите в такива ситуации....При много по-тежка зима беше почистено до асфалт - както хората очакваха. И въпреки това фейсбук политици заливаха социалните мрежи с хейт и критики...седнали удобно и на топло на дивана в дома си. Помните ли? Защото аз помня.

Никога няма да забравя как с Дончо Атанасов, а и с Жоро Терзийски впоследствие (товага шефове в АПИ), редовно "нощувахме" на Петроханския проход или на Прохода на Републиката (Хаинбоаз), докато пътната обстановка не се успокоеше... И премиерът ни звънеше на всеки 5 минути, за да докладваме оперативната обстановка. А после, когато ситуацията се нормализираше, с един голям българин (Бог да го прости) се засичахме в ТВ студиа (неспали с дни)... Какви времена бяха само.

А сега какво - непочистено, без организация, особено в София положението е ненормално. Е, фейсбук политиците вече управляват. И видяха, че да хейтиш в социалните мрежи не е като да си на терен. Както се казва - честит първи сняг, честита Промяна."

Делян Пеевски, председател на ПГ НА ДПС отговори на премиера Денков: "Да ме номинират за премиер - няма да избягам от отговорност и мога да се справя. Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата.

"Премиерът не е научил най-важния урок на властта - че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи". Така Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС отговори на министър-председателя за забележката, че сняг не се чисти онлайн.

Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес. Разбирам, че управление не се учи в химическата лаборатория, но виждам, че не се справят с трудностите. Отговорност на премиера е да води и координира цялата държавна машина в името на най-добрата подкрепа и сигурност на хората", напомни Пеевски.

По-рано днес по време на брифинг в Министерски съвет след извънредно заседание на кабинета онлайн Денков коментира, че не знае как си представя Пеевски ролята на премиера. Аз го призовавам, ако иска, той да излезе със снегорин, лопата и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и да я осигурят, каза Денков по повод призива на Делян Пеевски.

По-рано Пеевски призова премиера и министрите да слязат при бедстващите хора. "Да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации", каза Пеевски.