Тереза Мей е обещала на депутатите от Консервативната партия, че ще се оттегли от поста министър-председател преди следващата фаза на преговорите за Брекзит, съобщи "Гардиън". Това се тълкува като последен отчаян опит да накара евроскептиците да подкрепят споразумението за оттегляне, което правителството подписа с Европейската комисия.

Премиерът каза, че ще даде възможност за избор на нов лидер на Консервативната партия, след като изслуша исканията на депутатите за съставяне на нов лидерски екип.

"Много ясно чух настроението на нашите депутати. Знам, че има желание за нов подход - и ново лидерство - във втората фаза на преговорите за Брекзит и няма да преча на това", е казала Мей, цитирана от "Гардиън".

"Знам, че някои хора се притесняват, че ако гласуват за споразумението за Брекзит, ще приема, че това е нов мандат и ще продължа да съм начело на правителството. Но няма да стане така. Ние трябва да постигнем одобрение на сделката с Брюксел, да осигурим излизането ни от Европейския съюз", допълни още тя. 

"Готова съм да напусна поста си по-рано, отколкото исках, за да направя това, което е правилно за нашата страна и нашата партия."

Мей обаче не определи на коя дата ще попаде оставка, но вероятно това ще стане преди септември 2019 година.

Това обещание на министър-председателя се разглежда като ключ към възможността десетки депутати-консерватори, подкрепящи Брекзит като Борис Джонсън, за да гласуват за сделката на правителството.

Но дори и това да стане, одобрението на споразумението не е сигурно, тъй като се нуждае и от допълнителни гласове. Засега идеята на Мей е да подложи на гласуване за трети път своята сделка с Европейската комисия в петък, 29 март.

Но за да стане това, министрите първо ще трябва да намерят начин да преодолеят мнението на Джон Бъркоу, че като председател той няма да позволи на Мей просто отново да представи същата сделка, без сериозни промени в текстовете.