Организираната акция по подаване на декларации със заявление за несъгласие за участие в кабинет с министър-председател Мария Габриел от министри на ПП-ДБ аз я определям само по един начин - саботаж. Това е очевидно нежелание за съставяне на кабинет с премиер Мария Габриел и кабинет с мандата на ГЕРБ. ПП-ДБ ясно показаха, че искат избори. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Теменужка Петкова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ.

По думите й всичко, което вчера се разигра, показва по безспорен начин, че това е точно така.

"Това, което искат те, е да тласнат България към предсрочни избори. Ще се опитат да направят правителство в рамките на втория мандат, каквато цел те имаха още от самото начало и поради тази причина по всяка вероятност се опитваха да саботират преговорите", допълни Теменужка Петкова.

Според нея с втория мандат няма да се получи нищо.

Петкова бе категорична, че се намираме в безпрецедентна ситуация, в която 11 до 19 министри са подали декларация, че отказват да участват в правителство с министър-председател Мария Габриел. Не уточни обаче какъв би могъл да бъде следващият ход на Габриел и дали тя би могла да внесе този състав на кабинета, въпреки нежеланието на ПП-ДБ, нито кога се очаква да има гласуване по темата.

Всяко едно име от тези, които Мария Габриел предложи и занесе в президентството, е обсъждано с тях, така че няма никаква изненада по отношение на имената, допълни Петкова.

Теменужка Петкова отново припомни, че министрите в оставка, които бяха посочени и като част от проектокабинета, който Мария Габриел представи вчера на президента Румен Радев, са подписали декларацията през юни 2023 година, че са съгласни на ротация с мандат 18 месеца.

"Всички министри са информирани за това какво предстои оттук нататък и всеки знае, че ще има такава ротация. Дал е своето съгласие, че ще бъде министър", каза още Петкова.

Теменужка Петкова определи думите на съпредседателя на ПП Асен Василев по адрес на вицепремиера в оставка и кандидат за премиер Мария Габриел като недопустими и скандални.

"Това, което вчера г-н Василев изрече по адрес на Мария Габриел е недопустимо. Това е скандално. Със сигурност мога да кажа едно - Асен Василев никога повече не трябва да бъде финансов министър. Никога повече той не бива и няма да получи подкрепата на политическа партия ГЕРБ. Няма как един мъж да нарече една дама, една жена, една майка - "красивото лице на мафията", съжалявам, но това е човек с достойнство, с безупречна репутация, зам. председател на ЕНП, доскорошен комисар за България и да бъде наречен по този начин - това е недопустимо. Непростимо. Ние от ГЕРБ няма да допуснем този човек да фигурира по какъвто и да е било начин в кабинета. Каквото и да направи като извинение, не би довело до нищо. Страшно сме възмутени от това цялата парламентарна група. Той не може да разчита на каквато и да е било подкрепа от ГЕРБ", подчерта Петкова.

Тя коментира и подадената от премиера Николай Денков оставка, като обясни, че никъде в документ не фигурира датата 6 март.

От ГЕРБ влязохме в тези разговори конструктивно, с готов документ за съвместно управление, с механизъм за взимане на решения, имахме готовност и работихме така, че България да има правителство. За съжаление, от другата страна не можахме да срещнем подобно разбиране, каза още Петкова.

Тя допълни, че основните спорове са били за имената на министрите и че не вярно казаното от премиера в оставка Николай Денков, че името на министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев почти не е било тема на обсъждане по време на преговорите.