За едно такова посещение върви подготовка от известно време, тя не е публична. Съжалявам, че изтече информация в общественото пространство, заяви пред TV 1 министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод посещение на украинския президент Володомир Зеленски в България.

Тази визита е важна за нас самите, съжалявам, че изтече информация. Надявам се това да не осуети идването на украинския президент, добави Тагарев. За посещението от Министерски съвет не потвърдиха по-рано. 

Правителството прие решение за нов транш военна помощ. Това решение направихме доста бързо за три седмици. Анализираме заявените потребности от Украйна, след това анализираме нашите възможности. България е направила необходимото да изпратим боеприпаси до Украйна, дали директно или не, това са второстепенни въпроси, посочи военният министър.

По-рано от дипломатически източници стана ясно, че посещението вероятно ще е през тази седмица, най-вероятно четвъртък, но от съображение за сигурност не се съобщава. Програмата на украинския президент не е доуточнена, но вероятно ще се срещне  с представителите и на изпълнителната власт и на Народното събрание.

По-рано днес Комисията по външна политика в парламента прие проектодекларацията, внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН, която изразява подкрепа за приемането на Украйна в НАТО, когато мирът настъпи на украинска територия.