Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред, заяви конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред БНТ. Той коментира още, че първото заседаниие на парламента от вчера не е приключило дефакто, а днес просто продължава.

"Не виждам някакъв конституционен проблем дотук. Ако става дума за нарушение, това може да се констатира само с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото заседание на НС не е завършило, защото според разпоредбите на Конституцията, на първото заседание се избира председател и заместник-председатели".

Стоилов заяви, че процедурата трябва да завърши с положителен резултат днес или най-късно утре, защото обратното би означавало невъзможност парламентът да продължи своята работа. Той коментира и предложението за ротационно председателство.

"Не е възможно Народното събрание да има двама председатели, нещо като двама консули в Древния Рим, макар че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не допускат такова дублиране, но предполагам, че идеята на това предложение е да има последователни председатели на НС. За да стане това, трябва да има политическо споразумение веднъж и втори път да се фиксира срок, до който първият председател да прекрати своите правомощия, за да се избере следващ".

Положителният резултат на избора на председател на НС не е равнозначен на мнозинство, коментира Стоилов. Оттеглянето на една от номинациите не решава въпроса, тъй като трябва поне още 2-3 групи да се присъединят към предложения кандидат на първата група.

"Възможно е обсъждането на кандидат от трета група, но тук не се преценяват толкова личните качества на кандидатите, а позиционирането на самите партии. Ако има воля в партиите с по-голяма представителност да подкрепят трети кандидат, това също е изход", каза конституционалистът.

Дали ще има база за сформиране на правителство ще стане ясно на консултациите при президента, коментира още той. Румен Радев не е ограничен със срок кога да връчи първия мандат.

Според Янаки Стоилов ако НС се справи с избора на председател, начинът да просъществува е да набележи три-четири основни задачи, които да реши.