Като "въздушно пиратство" определи приземяването на пътническия самолет в Минск служебният министър на външните работи Светлан Стоев по време на пресконференция, на която представи екипа си.

"Не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне това", коментира той. Според Стоев се повдига и въпросът за личните данни на пътниците, които би трябвало да са тайни: "Как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях и съответно, ако това се превърне в практика, ние сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт".

Служебният външен министър потъвърди и че на борда не е имало български граждани.

Екипът - "изцяло експертен с висок професионален опит"

"От 1985 г. съм служител на МВнР. Познавам 90% от колегите, които работят в него", подчерта при представянето на кабинета си Стоев и го определи като "изцяло експертен екип с висок професионален опит".

Работата на министъра ще бъде подпомагана от двама заместник-министри. Това са кариерният дипломат Румен Александров и Зарица Динкова, която има опит в различни европейски институции.

Динкова е била политически съветник в Европейския парламент, работила е и като старши експерт в Министерството на земеделието и храните. Завършила е "Международни отношения" в УНСС, има и специализации в Мадрид. Динкова ще е дясната ръка на вицепремиера, който отговаря за Плана за възстановяване и устойчивост.

Румен Александров пък ще подпомага приоритетите в областта на договорните отношения и преговорната рамка с Република Северна Македония, процеса на разширяване на Европейския съюз и отделните политики. Той е бил заместник-външен министър и в периода 2014-2016 г. и генерален директор по европейските въпроси в МВнР. Наскоро се е завърнал от посланически пост в Кралство Нидерландия.

Началник на кабинета на служебния външен министър ще бъде Яна Дочева. По думите му се познават от 2004 г. и са работили заедно. Била е директор по време на Българското председателство на Европейския съюз, като е отговаряла за срещите и логистиката. "Самата тя дойде от Националното сдружение на общините в България, така че не ми беше много лесно да я привлека обратно в МвнР", отбеляза Стоев.

Приоритетът на кабинета му - приемственост и предвидимост на действията

Освен екипа си, Стоев представи и приоритетите на кабинета си. По думите ми веруюто им ще бъде приемственост и "характерната за дипломацията предвидимост на действията".

"Българската външна политика и основната функция на дипломацията е диалогът от една страна, а от друга - създаване на приятели и контакти в защита на нациолните интереси. Тук не стоят партийни интереси на дневния ред, а национални интереси. Всеки от нас защитава всеки един от тях, независимо каква позиция заема", подчерта той.

Възстановяване на доверието между Република Северна Македония и България

Като първи приоритет на кабинета си Стоев посочи възстановяването на доверието и активизирането по двустранна линия на диалога с Република Северна Македония.

"Ние сме отворени за диалог. Това, което е необходимо, е да има е последователност, конструктивно отношение в диалога и мога да кажа, че целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави", посочи служебният министър, според когото по темата не може да се търси разногласие в позициите на отделните структури в страната ни.

Като възможност за диалог по двустранните отношения той определи делегацията за посещението на Румен Радев при Папа Франциск, в която ще присъства и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата лидери ще пътуват в един самолет.

Вотът в чужбина и изчистването на избирателните списъци

За изборите на 11 юли е създадена работна група, която ще бъде оглавявана от Калин Анастасов. По думите на Стоев екипът му има готовност да работи с българските общности зад граница.

За вота в чужбина са предвидени 6,7 млн. лева с постановление на Министерски съвет. 128 държави са били помолени да дадат разрешение за провеждане на парламентарните избори на тяхна територия, от които вече 17 са го направили. Общият брой на секциите ще бъде 570. В около 300 от тях ще има машинен вот.

"Нямаме притеснения по отношение на мерките и ограниченията. Ще спазим протоколите, които са представени от съответните държави по отношение на противоепидемичните мерки", увери ресорният министър.

По отношение на предложението на финансовия министър Асен Василев граждани, които не плащат данъци в България, да не могат да гласуват, Стоев потвърди, че има идеи за изчистването на избирателните списъци, но за да стане това, трябват промени в Изборния кодекс, което не е правомощие на служебния кабинет, а на действащ парламент.

От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот на 11 юли. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.