Няма индикации, че България ще блокира решението за започване на нашите преговори с ЕС в средата на октомври. Остава да видим как България и Гърция ще действат в бъдеще по време на дългия процес на преговори, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на съвместна пресконференция с черногорския си колега Мило Джуканович в Скопие, съобщи агенция МИА.

Той каза, че решението как да се отговори ще бъде взето, след като бъдат разкрити техните позиции за преговорите.

"Не можем да гадаем какво могат да поискат от нас. Това е реалността на ЕС, тези, които са вътре, поставят условия на останалите. Те биха могли дори да постигнат обща европейска позиция. Всяка страна членка внася становище, което смята, че е в нейния национален интерес, което след това представя на нас като страна кандидатка", посочи Пендаровски.

Пендаровски отбеляза, че Северна Македония и Черна гора имат отлични отношения и общи външнополитически приоритети - сближаване с ЕС и НАТО, изпълнение на целите на Берлинския процес и други форми на регионално сътрудничество. Двете страни са свързани с общо минало, но още повече с общо бъдеще, изтъкна той.

Джуканович от своя страна каза, че ЕС трябва да вземе решение за преговори със Северна Македония този месец, защото "няма по-голяма движеща сила за държавите" от евроинтеграцията.

"Северна Македония си научи урока от миналото и сега е реално да получи пълно удовлетворение от международната общност със започване на преговори с ЕС и официално присъединяване към НАТО", заяви Джуканович, цитиран от телевизия Сител.

Черногорският президент каза, че е важно Северна Македония да получи подкрепа за европейския път, който е без алтернатива, когато става дума за стабилността на региона и икономическия просперитет.

Джуканович пристигна днес на двудневно официално посещение в Северна Македония. Това е първото посещение на президент на друга страна след избора на Пендаровски за държавен глава на Северна Македония, отбелязва Сител.