"Потвърждаваме солидарността си към Украйна като страна жертва в конфликта, а от друга страна защитаваме нашите сигурност и интерес. Затова искахме потенциална замяна на въоръжение, което е собственост на българската армия. Намерен е точен баланс". Това заяви пред bTV Стефан Янев от "Български възход", след като партията му гласува против оказването на военна помощ за Украйна в комисия, а в пленарна зала гласува "за".

Той обясни, че в комисията е гласувано за определени детайли по текстовете и възможностите. "Искахме, ако се стигне до предоставянето на оръжие, което е собственост на българската армия, то да бъде заменено. Съответните текстове вече са поправени. Принципът българско оръжие да бъде заменено от съюзниците по стандартите на НАТО, е спазен. Оттук нататък вече зависи от изпълнителната власт в лицето на министъра на отбраната и министърa на външните работи какви условия ще договорят. Всички тези решения ще бъдат контролирани от работещ парламент", заяви Стефан Янев.

"От първия момент, в който започна специалната военна операция, заявих, че усилията трябва да бъдат за мир. По никакъв начин не съм променил това мнение, намираме се във война", посочи още лидерът на "Български възход".

Ден по-рано депутатите решиха, че страната ни ще изпрати оръжие на Украйна, като гласуваха предложението със 175 гласа "за" и 49 "против". Решението очаквано не беше подкрепено само от народните представители на БСП и "Възраждане". Изненадата обаче дойде именно от депутатите на "Български възход", които се включиха към мнозинството в подкрепа на тази военна помощ за Украйна.