Премиерът Стефан Янев призова всички българи да упражнят правото си на глас. Нашето право на избор е във фундамента на демокрацията, заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналисти, след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители в 108-мо СОУ "Никола Беловеждов" в столицата.

Министър-председателят каза, че трябва да гласуваме с идеята, че нашият избор е важен, значим и трябва да го правим съвсем осъзнато. Призовавам българските граждани да направят своя избор, защото това е избор за бъдещето на страната, каза премиерът.

Янев още веднъж увери, че служебното правителство е изпълнило всички условия по осигуряването на честността и сигурността на изборите.

"Спекулации са внушенията, че е възможно използването на други машини и друг тип гласуване, което да опорочи вота. Машинното гласуване е достатъчно сигурно и доказано. Електронният ключ, с който се зареждат програмите във всички устройства за гласуване, е притежание на държавата", посочи той.

Янев допълни, че коментарите в публичното пространство за евентуални манипулация на техническите устройства за гласуване се правят с цел да внушат на хората, че от техния глас не зависи нищо.

"Надявам се да има стабилно парламентарно мнозинство, което да състави правителство. Да има ясна визия за развитието на държавата, а тази визия да бъде въплътена в политики. Включително и политиките, които са в основата на Закона за държавния бюджет за 2022 г. Всичко това е важно, защото служебното правителство може да подготви една бюджетна рамка, но не бива да тръгва да прави политики чрез бюджет", допълни още служебният премиер.