"От името на социалистите в Европа, предадох на премиера Заев категоричната подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС през октомври. Северна Македония, водена от лявото правителство, извървя дълъг път на тежки политически реформи и в рамките на две години постигна забележителен напредък. Той беше оценен и от Европейската комисия, която поднови препоръката за започване на преговори с Македония, след като тя беше отнета по време на мандата на Груевски."

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Скопие, където проведе срещи с премиера на Северна Македония Зоран Заев, както и с министъра на отбраната и зам.-председател на СДСМ Радмила Шекеринска. Посещението е месец преди заседанието на външните министри на държавите от ЕС, които трябва да дадат зелена светлина на преговорния процес.

Снимка: Официален сайт

"Малцина лидери остават в историята. Но Зоран Заев и Алексис Ципрас със сигурност ще бъдат записани в нея. Те платиха висока политическа цена и направиха немислимото, разрешавайки спор, продължаващ с десетилетия. Подписването на Договора за добросъседство с България, след повече от 10 години протакане от страна на Груевски, също беше важна крачка към стабилността в региона. Вярвам, че е въпрос на време и Българо-македонската историческата комисия да постигне консенсус по спорните теми. Сега на ход са страните-членки и очаквам ЕС най-после да изпълни поетите ангажименти, така както направи македонското правителство. Добре знаем каква е алтернативата в случай на ново отлагане - връщане към национализма и популизма, което само ще съживи тлеещите конфликти от близкото минало.", коментира лидерът на европейските социалисти.

"Наред с реформите, необходими за покриване на критериите за членство в ЕС, кабинетът на Заев изпълни много от обещанията си към македонските граждани, днес те живеят по-добре и по-сигурно. Лявото правителство провежда истинска социална политика и не е случайно, че има повишаване на минималната и средната работна заплата в страната, спад на безработицата с 10%, мерки за младите. Важни са и реформите в съдебната система, във взаимодействие с ЕК. В Северна Македония вече няма усещането, че е възможно някой да е над закона. Това ме радва и искрено поздравявам нашите партньори от СДСМ за този успех. Защото недалеч е времето, в което като президент на ПЕС, идвах да ги подкрепя на огромния опозиционен митинг. Днес виждам, че освен тежката политическа отговорност да придвижат страната си напред, те успешно носят и тази на изпълнените предизборни ангажименти.

ПЕС решително ще подкрепи СДСМ в предстоящите парламентарни избори през 2020 г. Обмисляме голяма конференция, посветена на Югоизточна Европа с домакинството на Скопие.", заключи Станишев.