Няма супергерои. Има суперидеи. Ако повярваме в това - нищо не е свършило, тепърва започва. Нужни са единение и конгрес. Това написа в профила си във Facebook бившият премиер Сергей Станишев, който присъства на традиционния Национален събор на Бузлуджа на БСП.

"Бузлуджа - истинска емоция всяка година по същото време. Рожденото място на Идеята. На надеждата, че обединени от ценности като солидарност, другарство и взаимно уважение, можем да променим живота на хиляди хора към по-добро", заявява Станишев и продължава:

"Напоследък - и на вярата, че точно този връх ще ни даде сила и вдъхновение, кураж да надскочим дрязгите си, да потърсим обща цел и да възродим БСП".

Той споделя, че за него пътят към върха всяка година е очакване за среща с левите хора на България, с идеалистите, готови да пресекат страната и да се качат дори в горещината, за да се видят с другарите си, с червената поляна - от знамена, шапки и връзки, с хората, които ме прегръщат, но и критикуват.

"Казват ми какво мислят в лицето - открито и право в очите, с децата, дошли с баба и дядо. С всички, с които извървяхме трудните пътища до тук, но ще продължим да вървим към целта", добавя Станишев.

По думите му днес споделената радост, стотиците подадени ръце, искрените прегръдки, спомени и селфита са му напомнили, че дори в най-трудните моменти Бузлуджа им е давала посока и упование.

"Помня лятото на 2005 г., когато точно преди събора се провали първият мандат за съставяне на правителство - този на БСП. Като млад лидер на партията, това беше тежък момент за мен. Предстояха тягостни преговори с неясна развръзка. И точно тогава събирането ни на поляната под върха запали отново искрата. Направи БСП по-силна. Свали напрежението, изми отровата и ни върна към другарството, към идеята, на която всички служим - да дадем на България по-достоен живот. И успяхме! БСП излъчи правителство с пълен мандат. Едно от най-успешните в новата ни история", спомня си Станишев.

И обяснява, че днес е видял истинското желание на левите хора да са заедно, нуждата им да споделят ценности, да дадат отпор на настоящото статукво, да намерят път за страната през солидарност и справедливост, както и неразбирането им за разцеплението, роенето и многобройните лидерски проекти, които раздробяват лявото, поставяйки го в смъртна опасност.

"Те не вярват в механичните обединения, очакват обща цел. Не вярват и на някои от днешните лица пред микрофона на поляната, говорещи за промяна, удобно пропускайки собствения си принос за ситуацията в БСП и в лявото политическо пространство. Редно беше да започнат с извинение", пише още бившият премиер.

Той отбелязва, че е нужно най-напред БСП да се върне към себе си, да покаже интелектуален и институционален капацитет да кове политики, да води страната.

"Време е партията, която вкара България в ЕС, да престане да се държи като евроскептична, а да застане гордо в редиците на социалдемократическото си семейство. Да събере ядрото си, да се обърне към младите, работещите и към центъра. Да излъчи послание за сила и компетентност", подчертава Сергей Станишев.

"За да се случи това, е нужен конгрес. Само той ще даде истинска политическа оценка за ситуацията в партията и в страната. Най-висшият политически орган е този, които може да промени посоката на БСП и да я направи отново лява, социална и европейска. Не на последно място - само конгрес може да извади партията от юридическите боричкания и неясноти около предстоящия избор на лидер. Кой би подкрепил политическа сила с неясен водач и колективни органи", пита Станишев риторично.

"Всички, с които говорих днес, ме питаха за бъдещето на БСП. Казах им, че зависи от нас. Няма супергерои. Има суперидеи. Ако повярваме в това - нищо не е свършило, тепърва започва. Но трябва да действаме смело, разумно, защото моментът е точно сега. Ако искаме имената на лявата идея у нас да не останат само в учебниците по история. Ако искаме на Бузлуджа да честваме лявата идея, БСП и друго бъдеще за България. Ако искаме да сме част от тази емоция всяка година, по същото време", категоричен е Сергей Станишев.

Днес БСП отбелязва 133 години от Бузлуджанския конгрес и от създаването на организирано социалистическо движение у нас под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа!"