Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че е разтревожен от състоянието на БСП. Коментара той направи след доклада на председателката Корнелия Нинова.

"Въпросът вече е какви са инстинктите за самосъхранение на БСП. Изправени сме пред трудния избор дали да спасяваме лидера или БСП. Ако някой не разбира колко сериозни са предизвикателствата и опасностите пред левицата, не разбира отговорността пред тази 130-годишна партия. Рискът е тя да мине в категорията на незначителните партии, защото в доклада на Корнелия Нинова не чух истински, откровен, сериозен анализ как за четири години загубихме близо 700 хил. избиратели", заяви Станишев в интервю в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

Той се съгласи, че като причини за загубата в доклада са били пандемията, машинното гласуване и други, но отбеляза: "Това не попречи на възхода на други политически субекти".

"Истинският отговор за резултатите от последната година е, че БСП не успя да бъде възприета като ясна и категорична опозиция, а и като алтернатива на статуквото. Сега сме в управлението и това е приятно за една партия, но не гарантира, че сме в състояние с 10% от гласовете и 26 депутати да формираме основните насоки на политиката на правителството. Не гарантира и че ще има ръст в доверието към БСП - вече имаме проблем не с периферията, а с ядрото на партията", обърна внимание Станишев.

"Всеки делегат трябва да осъзнае отговорността си не само пред собствената си кариера, но пред нашата партия дългосрочно. Правителството беше формирано доста набързо под натиск на обстоятелствата и БСП не е най-желаният партньор. Останалите три партии в кабинета са с доста по-близки отношения и позиции отколкото с БСП. Разтревожен съм, че в тъй наречените преговори, които започнаха прозрачно, всички ключови и чувствителни въпроси бяха тласнати във времето към работни групи. Това означава, че е вероятно въобще да не бъдат решени", коментира още президентът на ПЕС. И даде за пример настояването на БСП болниците да не са търговски дружества, както и бъдещето на атомната енергетика.

"Тук няма ясни ангажименти и посока в коалиционното споразумение, а позициите на част от партиите в управлението са коренно различни от тези на БСП", критикува Станишев.

"Хората са изморени от изборния маратон през изминалата година, но ако оставката на председателя на БСП не бъде потвърдена, ще изглеждаме гротескно в очите на онези 700-хиляди избиратели, които не избраха БСП. Все едно им казваме: "Ние си живеем в наш собствен свят и вашата оценка е без значение". Такава липса на връзка с реалността се заплаща тежко в дългосрочен план.", категоричен беше Сергей Станишев.

Станишев призна, че не е оптимист за евентуалния пряк вътрешнопартиен избор на лидер:

"Нямам особени илюзии за този избор. Не мисля, че нагласата е да се създадат условия за честно състезание. Видяхме как беше аранжиран процесът през 2020 г. Този формат поставя председателя над всички партийни органи и създава условия за вождизъм. Ние не сме ГЕРБ, не бяхме ГЕРБ, но сме се запътили именно към този модел. Формално прекият избор е най-демократичната форма, но не и когато няма честно състезание на идеи, а всеки, който мисли различно, се заклеймява с различни табели. Днес между членове на БСП се разменят реплики като "предател" - така не се говори в една партия, където традиционното обръщение е "другарю", това е лицемерие", категоричен беше бившият соцлидер.

"Говоря с много делегати днес на Конгреса - няма особено висок дух, една трета от делегатите въобще не дойдоха - показателно за нивото на демотивация на членовете на БСП", разкри впечатленията си от форума той.

"След едни от изборите, които загубихме миналата година, реакцията на ръководството беше "загубихме, но продължаваме напред". Аз мисля, че трябва да се спрем и да помислим накъде продължаваме, иначе може да се окаже, че продължаваме надолу. След като паднахме до позицията на трета политическа сила си мислехме, че не може по-надолу. Е, оказа се, че може", върна се към анализа на печалните изборни резултати на БСП президентът на ПЕС.

Станишев е категоричен, че България има нужда от силна лява партия, която е европейска.

"Тази линия, която доминираше през последните години, патриотарският подход, антиевропейската риторика помогнаха на други политически субекти, а не на БСП. Идентичността на всяка лява партия, независимо от епохите е социалното, човешките права във всичките им аспекти, достойнството на всеки човек", отправи забележки Станишев.

И предупреди, че в едно коалиционно управление водещата партия винаги обира позитивите, а по-малките най-често - негативите, а опитът на БСП досега е показал, че тя "плаща сметката".

"Ще видим в каква степен ще се реализират социални политики. Основните социални теми се говорят от "Продължаваме промяната", министърът на финансите "раздава" парите за социални плащания. Затова трябва внимателно, ясно и категорично да отстояваме нашата визия, ако искаме нашето участие да донесе някаква полза за държавата.", препоръча Станишев.

По повод призива на Москва НАТО да изтегли силите си от нашата страна, Сергей Станишев заяви: 

"България е суверенна страна и не бива да се поддаваме на ултиматуми, а да бъдем гласът на разума".

"Нормално e всяка суверенна държава да реагира категорично на подобни искания, не може да ни се поставят ултиматуми. България сама определя националния си интерес и как да гарантира националната си сигурност", допълни той.

"Друг въпрос са цялостните отношения между Русия и НАТО, това е комплексна тема. За първи път виждаме руската страна толкова ясно и категорично да поставя своите притеснения. Водят се разговори. Тревогите и сигурността на всяка държава трябва да бъдат гарантирани достатъчно сериозно", смята Станишев.

Президентът на ПЕС коментира, че България може да бъде глас на разума и диалога. "Вярвам, че и най-трудните разговори са по-добри от всяка конфронтация и ескалация. Против съм говоренето тип ескалация от студената война, без да се чува другата страна. Това е опасно, когато става дума за супер държави с ядрено оръжие."

Президентът на ПЕС подчерта, че подкрепя подхода на премиера да разшири темите за диалог със Северна Македония.

"Моята оценка е по-скоро положителна. Имаше немалко критики, но самият жест е в наш интерес, ние сме в по-силната позиция в този спор като член на ЕС", каза Станишев за резултата от посещението на Кирил Петков в Скопие.

"С това посещение се създава неформално отношение и се демонстрира доброжелателство. Най-важното е да излезем от говоренето от последната година - ултиматум от едната страна и контраултиматум от другата. България има ясна позиция, гласувана от Народното събрание, която не оставя много място за маневри. Македонската страна също има никак негъвкава позиция. Затова е отговорност на политиците да намерят решение. Разбира се, дългосрочният български интерес е всички страни от региона да влязат в ЕС", заяви Станишев.

Лидерът на европейската левица заяви посочи, че постигането на компромиси е въпрос на много тънък баланс. "Одобрявам подхода да се измести фокусът от чисто историческите спорове към обединяващи неща. Неизбежно ще стигнем и необходимостта от решение по най-чувствителните въпроси, но няма как да стоим в тази затворена позиция, която е много удобна за някои политици - да се крият зад националния интерес, но в крайна сметка тя не обслужва дългосрочния български интерес", добави президентът на ПЕС.

Не се съмнявам в добрите намерения на кабинета "Петков", но твърде много управленски и финансов ресур ресурс се концентрира в ръцете на една партия, коментира още Станишев по адрес на "Продължаваме промяната".

"Няма ясен механизъм за вземане на коалиционни решения. По мое време имаше специален формат - Съветът на коалицията, където на заседания, последвани от пресконференции, се водеха спорове по политики, включително преди да се внесе бюджетът. Липсата на подобен формат сега е риск най-вече за БСП, а не за ПП. Правителството трябва да се фокусира повече върху социално-икономическата политика, която засяга ежедневието и на работниците, на бизнеса, на пенсионерите. На този етап основното говорене е за съдебната реформа - безспорно много важна тема, но смятам, че е необходим по-разумен баланс между приоритетите", смята Сергей Станишев.