България се е присъединила към декларация, апелираща Европейската комисия (ЕК) да анализира и предложи съответни законови мерки спрямо авиационния бизнес заради въглеродните емисии. Решението е взето след дебат от правителството. Това обясни в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов във връзка с публикация на евродепутата Радан Кънев (Демократична България) в профила му във Фейсбук, цитиран от БТА.

"Изненадващо и потайно г-н Горанов като министър на финансите е подписал от името на България "Общо политическо изявление", заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети", съобщи в публикацията си бившият лидер на ДСБ.

Според него мястото на страната ни не е в тази "коалиция" и не е в интерес на българските граждани.

"България се присъедини към декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии. Документът отправя апел ЕК да направи анализ и да предложи на Европейския парламент и на Съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори, заради емисиите, които бизнесът генерира", разясни в отговор Горанов.

По думите му първо трябва да се види дали ЕК ще предложи нещо по проблема и какво.

"Ако Комисията излезе с предложение, то вероятно ще засегне целия авиационен бизнес на територията на континента", така финансовият министър отговори на въпрос дали решение за облагане на самолетните билети ще засегне и вътрешните полети или само международните.

Той уточни още, че декларацията не съдържа конкретни предложения, а констатира проблема и е апел към ЕК да направи анализ и да предложи съответни законодателни решения.

"Оттам нататък този проект, ако се подготви, ще мине естествения си законодателен път между Европейския съвет и парламент и би могло да стане законодателно решение само, ако държавите-членки се обединят около него, подчерта министърът. Така че на въпрос дали ще се увеличат цените, с колко, ще се отрази ли на цената на билетите е твърде рано да се отговори, посочи той. Самата декларация съдържа констатация, която никой не може да пренебрегне", добави Владислав Горанов.