Това е станало по време на срещата му със Сузана Митрова - майка на сънародничката ни, която излежава тримесечна присъда в македонския затвор "Идризово", съобщи правителствената информационна служба.
Сузана Митрова е изказала благодарност на българското правителство за подкрепата. Според нея действията на българските институции са адекватни и в защита на човешките права.
Съгласно македонското законодателство, Спаска Митрова трябва да бъде освободена от "Идризово" на 29 октомври т.г.
"Не може една майка да бъде отделена от детето си", категоричен бе министър Димитров. По думите му, това противоречи и на европейските критерии за спазването на човешките права. По време на разговора си министър Димитров се запозна детайлно с проблемите, които среща семейство на Митрова, и заяви готовността си да съдейства за преодоляването им, се казва още в официалното съобщение.
Междувременно днес случаят “Спаска Митрова” стигна и до Европейския парламент. Българският евродепутат Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите в ЕП отправи призив към еврокомисаря по разширяването Оли Рен да се запознае лично с казуса на македонската гражданка с български паспорт.
“След като положените усилия от българските президент и правителство не дават резултат, обръщам се към комисаря Оли Рен лично да се запознае с този крещящ случай в страна, която желае да започне преговори за членство”, заяви той.
В рамките на едноминутно изказване в началото на пленарната сесия, Кирилов изложи пред своите колеги от ЕП случаят с този “невероятен спектакъл, който разтърси българското обществено мнение”. Българският евродепутат обърна особено внимание на членовете на Парламента на грубото отношение към 23-годишната жена, както по време на принудителното й отвеждане от полицията, така и след това.
По думите на Евгени Кирилов Митрова “е била отведена насилствено в полицейския участък и оттам в прословутия затвор Идризово, а детето й е било отнето”.
“Полицаите са я влачили за косите от горния до долния етаж на сградата, тъй като е отказала да се раздели с детето си. Г-жа Митрова е получила и българско гражданство в началото на тази година. Това изглежда е основната причина за нечовешкото третиране, тъй като не е единичен случай”, заяви още българският евродепутат.
Той припомни въпроса, който е отправил към сегашния македонски външен министър преди две години: “защо е тази омраза към македонци придобили българско гражданство” и дадения му отговор, че “това са остатъци от миналото”.
По-рано днес бе съобщено, че инициативният комитет "Спаска Митрова" организира протест пред македонското посолство в София на 17 септември. Според един от учредителите на комитета - Петар Колев, протестът ще е под формата на хоро, като той посочи, че желанието на организаторите е това да бъде граждански протест - без знамена, лозунги и политическа окраска.
"Не искаме нито една политическа сила да спекулира с него. Протестът ни не е срещу македонските граждани, които преди седмица показаха, че са готови да жертват живота си, за да спасят българи в Охридското езеро", допълни той.
Според инициаторите в средата на октомври в Гевгелия ще има ново дело срещу Митрова за отнемането на правата върху детото й.