Когато дойде вотът от чужбина, "Продължаваме промяната" ще има по-голям относителен дял отколкото "Има такъв народ", каза социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд" по Нова телевизия.

Партия "Възраждане" имаше 10 хиляди гласа от чужбина през юни, толкова са и сега, добави още той.

Много трудно ще има различна конфигурация за новия парламент от "Продължаваме промяната", ИТН, "Демократична България" и БСП. Около това мнение се обединиха политолозите Димитър Ганев и Борис Попиванов.

"Виждаме много изненади след вота. БСП е в позиция, в която ще спори с ДПС за третото място. Очакват се и гласовете от чужбина, където ДПС има сериозен електорален резерв и това вероятно ще наклони везните", обясни Ганев.

Ако ГЕРБ не е първа политическа сила, всякакви хипотетични идеи за правителство, в което те да са в основата, отпадат, добави от своя страна Попиванов.

"Или ще видим тези четири формации, или няма да видим нищо. От тези четири партии, три от тях са с драматично по-ниски резултати от предходните избори, съответно те няма да могат да диктуват правилата. Всичко ще е в ръцете на ПП", обясни политологът.

Вероятно няма да липсват и предизвикателства пред новата евентуална коалиция, прогнозираха експертите.

"От самото начало ИТН обявиха, че няма да подкрепят Кирил Петков за министър. Ясно е, че той ще бъде кандидатурата на ПП за премиерския пост, което ще е проблем за тях. От другата страна ДБ трудно биха приели коалиция с БСП", коментира още Димитър Ганев.