Очаквам кратък живот на парламента, абсурд е да бъде сформирано правителство ПП-ДБ - ГЕРБ. Това заяви в блиц интервю за Dir.bg социологът Живко Георгиев.

Той коментира първите резултати от парламентарните избори днес. Те поставят ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в приблизително равни позиции, "Възраждане" и ДПС в спор за третото място, а ИТН ще чака до последно, за да разбере дали преодолява бариерата от 4 процента. 

- Няма категоричен победител, както и предвиждаха социолозите. Какво следва от тук нататък в политическата ситуация? 

- Живеем в настояще, което няма сили да стане минало. Кризата си остава, не виждам никакви наченки на нейното разрешаване. Личи си и по активността, както и по това, че имаше иновации на Изборния кодекс - десет типа гласуване, избирателната активност е почти същата. Кампанията не промени изходните нагласи, хората гласуваха така, както си бяха решили, без да има кампания, може би с много малки изключения. Всички партии, които възприемаме като партии на новото статукво, защото старото статукво обрасна и с нови, няма да промени енергията, да се намери начин, може би и няма решение тази задача да променят нещо в обществените нагласи. Така че очаквам кратък живот на парламента, дано да свърши повече работа. 

- Не предвиждате да бъде формирано правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

- Не, в никакъв случай, в това няма никаква политическа логика, а друго освен политическата логика няма. Това не е въпрос на аритметика. Единствено местните избори могат нещо радикално да променят, защото там има партии, които в по-благоприятно време са се вкопали, това ги прави устойчиви. Само в подкопаването на тяхната устойчивост може да има по-сериозни промени и на макроравнище - на национално. 

- Изненада ли ви третото място на "Възраждане"? 

- "Възраждане" е единствената политическа сила, която си подобрява непрекъснато резултата. Нека да изчакаме и крайните резултати, разбира се, все пак и тези от чужбина, но тя бавно и полека си върви нагоре. Тя единствена е успяла да акумулира наказателния вот, който е все още много висок. "Възраждане" единствени имаха ясна кампания. Ясни идеи ясно артикулиране с много ясен ценностен избор. Там има желязно единство на прокламирани идеи и ценности. 

- Изненада ли ви, че ИТН са на път да се завърнат в НС. Ако това се случи, със сигурност ще бъде изненада за социолозите.

- Чак пък изненада не. Явно имат някакво твърдо ядро, което никой не го знае колко е. При тази активност става 4%. 

- Все пак предвиждате ли някои от "червените линии" да бъдат смекчени? 

- Абсурд, партиите се крепят и тяхната идентичност в червените линии, все едно да искаме да се откажат от идентичността си. Дори и ръководствата да го направят, избирателите няма да искат това, ще ги накажат. А тези червени линии не са между партиите, а са между българските граждани. Кои български граждани са ги упълномощили да забравят червените линии? И какво лошо да са червени, сини ли да станат, линии трябва да има.