Делегати на Конгреса на БСП излязоха с декларация "Защо напуснахме Конгреса?".

"На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение!", заявяват социалистите. Според тях "ръководството се крепи на "обещанието" да вкара БСП отново във властта. Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора обвинени в корупция" от международни партньори, се казва в декларацията. 

Заседанието на Конгреса бе белязано и от редица безпрецедентни нарушения на Устава, твърдят подписалите се. "Подмяна на делегати, подмяна на преброители, увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите, за да се гарантира прокарването на всички решения на ръководството, налагане на цензура и изключване на микрофони, явни фалшификации и манипулации на гласуванията, както и недопускане на включване на точка за прекратяване мандата на председателя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

Кулминацията на драмата в НДК настъпи с изключването на 13 делегати само заради желанието им да се изкажат на Конгреса. Сред тях са ръководителят на делегацията на БСП в Европарламента, младежки лидери, интелектуалци. "Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса.", посочват подписалите се под документа. 

"Политиката на ръководството отпраща БСП в небитието. Това е поредното доказателство за безплодието на една клика, която похити БСП и я превърна в секта, подчинена на егоцентризма и властолюбието на персона, чужда на партията и на социалистическите идеи и идеали. Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на принципите на колективното ръководство - всичко това обезличава и деморализира БСП и отблъсква левите хора.", предупреждават социалистите.

Те са категорични, че с "такава "подготовка" за предстоящите избори ръководството слага край на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати. Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията!"

Излезлите от Конгреса социалисти предлагат скоро да се съберат на вътрешнопартийна дискусия, за да обсъдят реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея.

Ето и целия текст на декларацията:

"Защо напуснахме заседанието на Конгреса на БСП?

На 11 февруари 2023 г. станахме свидетели на безпрецедентен натиск и апаратни хватки от страна на ръководството. А щетите върху образа на партията са огромни. Как изглежда БСП днес:

1. Антидемократична и репресивна - партия дълбоко скарана със себе си, в която всяко различно мнение се цензурира и санкционира.

2. Деидеологизирана и популистка - заимстваща похвати и инструментариум от крайно десни националистически формации. Това ще я постави трайно в изолация.

3. Антиевропейска - засилващата се вътрешнопартийна обсесия от заговори и въображаеми врагове на ръководството (Съвета на Европа и Партията на европейските социалисти).

4. Деинтелектуализирана - толерира се верноподаничеството на тесен партиен елит за сметка на страха от професионалисти, интелигенция и доказани експерти.

5. Партия на лицемерието и двойните стандарти за корупция - за едни само съмнението е причина да бъдат остракирани; за други - дори санкционирането им от международни партньори се оказва, че не е достатъчно.

Ръководството се крепи на "обещанието" да вкара БСП отново във властта. Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора близки до ръководството обвинени в корупция?

БСП е в изолация и обещанията за власт ще останат само мираж!

*

На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение на БСП! От сила - носител на надежда, то я затвърди като сборище на безчестие! Лъсна истината за грозните лъжи на узурпаторското ръководство:

· "ние сме най-демократичната партия" - лъжа!

· "трябва да се уважава всяко мнение" - лъжа! (стига да не е различно от това на председателката)

· "решенията са по устав на колективните ни органи" - лъжа! (изключванията са "по снимка" и каприза на председателката)

Станахме свидетели на безпрецедентно погазване на Устава:

1. Над 60 делегати на Конгреса се оказаха с отнети права непосредствено преди заседанието. На тяхно място - без съгласието на партийните членове по места - бяха назначени верни на председателя и на обкръжението й "проверени" хора.

2. Близо 70% от преброителите на Конгреса бяха подменени, независимо от нормата в Устава, че са избрани за 4-годишен период ( т.е. през 2020 г.).

3. Увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите - не беше допуснато обсъждане и гласуване по отделно на ръководните и на работните органи на Конгреса.

4. Делегати на Конгреса, сред които членове на ИПО Платформа "Социализъм 21 век", внесоха Резолюция, която не беше раздадена на делегатите. В нея се настоява: за незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив на партията; против участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ; прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка; избор на заместник председател, способен да създаде нова организация за участие в предстоящите национални и местни избори, както и за начало на всеобхватно обновление на партията.

5. Изключване на микрофони, лишаване на делегати от правото да се изкажат и да изразят и защитят своята позиция.

6. Явни фалшификации и манипулации при гласуванията.

7. Недопускане на включване на точка в Дневния ред за прекратяване мандата на председателя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

8. Изключване от партията на 13 делегати само защото имат дързостта да мислят различно от г-жа председателката и нейните приближени. Сред тях са ръководителят на делегацията на БСП в Европарламента, младежки лидери, интелектуалци. Безпрецедентен антидемократичен и антипартиен акт в историята на БСП.

Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса. Нека разговорът за това се състои в низовите организации, в които те членуват така, както предвижда Уставът на партията. Настояваме да не се прекратяват правата им на участие в дейността на партията. Председателката на БСП и тясното й обкръщение се опитват да отстранят наши другари, доказали се като истински социалисти през годините назад и отстояващи твърдо идеологическите хоризонти на нашата партия. За разлика от онези, които безмълвно и бездушно вдигнаха послушно ръце за изключването им, за да обслужат личните амбиции на един самозабравил се лидер. Днес от първостепенно значение е да отстоим себе си като социалисти, да защитим своите ценности и принципи на солидарност и другарство, да се изправим срещу самозабравянето и вярата в собствената непогрешимост!

*

Политиката на ръководството отпраща БСП в небитието. Това е поредното доказателство за безплодието на една клика, която похити БСП и я превърна в секта, подчинена на егоцентризма и властолюбието на персона, чужда на партията и на социалистическите идеи и идеали. Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на принципите на колективното ръководство - всичко това обезличава и деморализира БСП и отблъсква левите хора.

С такава "подготовка" за предстоящите избори ръководството сложи КРАЙ на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати!

Битката за връщане към здравия разум, демократичните норми и другарския дух в нашата партия ще продължи! Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията! Предстои да се съберем, за да обсъдим реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея!"

Декларацията е подписана от 94 души, сред които са Станишев, Зарков, Пирински, Витанов, Мутафчиев, Дърева и десетки други делегати обезпокоени от бъдещето на партията в изолация. Присъединяването на делегати продължава и след публикуването на Декларацията.