Няколко общински организации на БСП в страната обявиха, че свалят доверието си от лидерката на партията Корнелия Нинова. Това те декларираха в позиции, приети през последните дни, информира БГНЕС.

Една от първите, свалила доверието си от соцлидерката, е общинската организация на партията в Дряново, която заедно с тази в съседна Трявна са взели решение за сваляне на доверието от Нинова, от Изпълнителното бюро на партията и за свикване на заседание на 50-ия конгрес на партията до края на тази година.

На 10 ноември общинската организация в Харманли също е гласувала решение за сваляне на доверието от Нинова и от Изпълнителното бюро. Харманлийските социалисти настояват и за по-скорошно свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП - още на 10 декември т.г., а не на 11 февруари 2023 г., каквото решение взе преди повече от месец НС на БСП.

Общинската организация в Кочериново на 12 ноември е взела същите решения - сваляне на политическото доверие от действащото ръководство на партията и свикване на заседание на конгреса в началото на декември, на което да бъдат направени промени в ръководството, в устава на БСП и да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Социалистите и от двете общини се обявяват за "спиране на процесите на разпад в БСП", които свързват с действията на сегашното ръководство. "Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател", се казва в позицията на социалистите от Кочериново.

На свой ред социалистите от Харманли посочват в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президента Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция "са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията".

Техният анализ сочи, че БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на "врага с партиен билет", изключването на социалисти с различно мнение, силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи, противопоставянето на Нинова и обкръжението й на президента Радев, при положение, че той е подкрепян масово от партийните членове. Като друга причина е посочено обграждането на Нинова "със съветници, нямащи нищо с партията".

Социалистите от Кочериново пък намират като водещи за отдръпването на избирателите "липсата на морал в действията и позициите на председателя на партията и нейното обкръжение", за които свидетелствали коалицията с "десни партии и корпоративни кръгове", издигането на съпредседателя на ПП Асен Василев за премиер, думите на Нинова през юни пред БНТ: "БСП ми е втора грижа".

Габровските социалисти са решили да призоват за свикване на конгрес до края на 2022 г. До края на месеца предстоят и други събрания на организации в цялата страна, които да вземат своите решения.