Кирил Петков прие поста на министър-председател от Стефан Янев на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет, на която присъстваха министрите от служебния кабинет, както и новоизбраните министри в редовното правителство.

Вече бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев изрази надежда, че двата служебни кабинета са направили България различна.

Вижте снимки

"Едно условие, една добра база за бъдещи реформи. Наследството, което оставаме след тези 7 месеца е именно в основата на веруюто на партията, която е мандатоносител. България се нуждае от промяна. Българските граждани очакват промяна. Българските граждани очакват в България да има справедливост, да има сигурност за българските граждани и те да живеят в една благоденстваща, нормална държава. Всички тези предизвикателства са изключително ангажиращи за всички нас", заяви още Янев.

Той благодари на колегите си министри от служебния кабинет за добре свършената работа, за връщането на вярата на българските граждани и за светлината в техните очи. Бившият служебен премиер пожела на новия кабинет много успехи.

От своя страна новоизбраният министър-председател Кирил Петков изрази радостта си, че днес продължават промяната, започната преди 7 месеца.

"С много от вас работихме рамо до рамо, с много от вас имахме тежки задачи, с които успяхме да направим първи големи спъки към нова България. Една България, където прозрачност, нулева толератност към корупцията и промяната на стария модел, започна", каза още Кирил Петков.

Снимка: БТА

Министър-председателят заяви, че е пръв между равни. "Дотук бяха обещанията, от тук нататък започват действията. Да се захващаме за работа. Благодаря ви", допълни Петков.

След кратката церемония, бившите служебни министри и новоизбраните такива се отправиха към съответните ведомства. В две от министерствата обаче предаване на властта няма да има, защото министърът е един и същ. Това са МВР, където на министерското кресло остана Бойко Рашков и МОН - където новият стар министър е академик Николай Денков. 

Стойчо Кацаров предаде поста "с най-добри чувства"

Новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова пое най-горещия министерски стол през последните две години.

"Справянето с последствията от COVID-19, с високата обща предотвратима смъртност, реформата на спешната медицинска помощ, както и подобряване на достъпа до медицинските и фармацевтични грижи в отдалечените региони, ще бъдат само част от приоритетите по времето на мандата ми", каза тя след официалната церемония.

От своя страна д-р Стойчо Кацаров каза, че си тръгва от МЗ удовлетворен от свършената работа. "С най-добри чувства и пожелания предадох поста. Не съм дал препоръки, защото проф. Сербезова има необходимия административен и управленски опит, познава здравната система", добави Кацаров.

Снимка: МЗ

Той пожелал на наследничката си успех и дано да няма следваща ковид вълна. Помолил я да довърши процедурата за ковид зоните и стандарта по здравни грижи, за които не е стигнало времето. Постът министър на здравеопазването бил сред най-големите предизвикателства в живота на Кацаров. Сега му предстояло да посрещне своите внуци и да си почива.

Генерал Стефан Янев влезе в министерския кабинет в МО

Ефективността на една армия, с какъвто и да е вид въоръжение и оборудване, преди всичко зависи от духа на хората в униформа. Това посочи новият министър на отбраната Стефан Янев, който прие поста от предшественика си - министъра на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов, на церемония в зала "Тържествена" на МО.

Янев отбеляза важността на всички цивилни и военни служители, които спомагат системата да работи. Той потвърди ангажимента към усилията по отношение на мотивацията на личния състав и развитието на кадрите. Янев изтъкна и необходимостта модернизацията да продължи по правилния начин и парите да се харчат прозрачно и ефективно.

Снимка: БТА

Стефан Янев благодари на досегашния министър на отбраната Георги Панайотов за службата съвместно с екипа на министерството - за това, че за тези седем месеца са постигнали немалко.

С обещание за приемственост Теодора Генчовска оглави МВнР

Новият външен министър Теодора Генчовска заяви, че ще направи всичко възможно хората в МВнР да продължат да работят спокойно, да има приемственост и последователност в действията.

Тази вечер тя прие поста от служебния министър на външните работи Светлан Стоев на церемония в МВнР. Разчитам на професионализма на екипа на външно министерство, коментира Генчовска и посочи, че министър Стоев оставя прекрасно наследство и ще разчита на неговата помощ.

В отговор на въпрос за Република Северна Македония новият външен министър каза, че на този етап няма да има промяна в позицията. Придържаме се към договора и към декларацията на Народното събрание, посочи Генчовска.

Снимка: БТА

Светлан Стоев приветства новия министър на външните работи и й пожела успех. Приех поста от дама, предавам го на дама, значи го предавам в добри ръце, каза Стоев. Той благодари на колегите си в МВнР и посочи, че е имал невероятен професионален екип.

Стоев припомни основните задачи на МВнР през последните месеци, сред които организирането на изборите зад граница, като подчерта помощта на българските общности в чужбина. Той отбеляза и разговорите с Република Северна Македония и посочи, че е работено по две писти - двустранния диалог и разговори с партньорите от държавите членки на ЕС.

Виолета Комитова предаде поста и куп предизвикателства на Гроздан Караджов

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение обсъдиха новоназначеният министър Гроздан Караджов и досегашният министър Виолета Комитова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министър Караджов прие поста от своята предшественичка на символична церемония във ведомството. Новоназначеният регионален министър отбеляза активната работа на МРРБ под ръководството на Виолета Комитова в двата мандата на служебното правителство и поиска да бъде запознат с проблемите.

Снимка: МРРБ

Досегашният министър Комитова очерта основните предизвикателства - осигуряването на зимното почистване, за което от излишъка на бюджета са гарантирани 100 млн. лв., хода на строителството на АМ "Хемус" и други инфраструктурни обекти, тежката ситуация във ВиК отрасъла заради цената на електроенергията, проектите на министерството по Националния план за възстановяване и устойчивост, работата по проекти на нормативни актове и други. Комитова пожела успех в работата на новия министър, допълниха от МРРБ.

Георги Гьоков влезе в МТСП с приоритет да върне социалната справедливост

Хората очакват да бъде възстановена социалната справедливост. Най-важното е да намерим навременни и адекватни решения, които ще им осигурят необходимата грижа и подкрепа от страна на държавата през зимните месеци". С тези думи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков се обърна към ръководителите на агенциите към МТСП и директорите на дирекции в министерството при приемането на поста от служебния министър Гълъб Донев.

Снимка: МТСП

Сред приоритетите в работата си през първите три месеца министър Гьоков посочи гарантирането на справедливо увеличаване на пенсиите при предстоящото приемане на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и подготовката на нов прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, който да е балансиран и приемлив за социалните партньори. "Ще положа всички усилия нито един човек в нужда да не остане без необходимата подкрепа от държавата в следващите месеци", подчерта той.

"Тръгвам си с удовлетворение от свършеното и със спокойствие, че министър Гьоков наследява добре смазана машина и екип, който работи перфектно", каза Гълъб Донев. Той подчерта, че през седемте месеца на управлението на служебния кабинет Министерството на труда и социалната политика се е справило отлично с предизвикателствата за оказване на необходимата подкрепа за гражданите и работодателите.

Даниела Везиева предаде поста на двама - Корнелия Нинова и Даниел Лорер

Корнелия Нинова и Даниел Лорер приеха постовете на министри - на икономиката и индустрията, и на иновациите и растежа, от служебния министър на икономиката Даниела Везиева на церемония в Министерството на икономиката.

Нинова посочи сред основните цели в бъдещата си работа постигане на висок икономически растеж, базиран на икономика на знанието, ограничаването на сивия сектор, бюрокрацията, подкрепа за бизнеса, насърчаване на износа, засилване на външноикономическото сътрудничество, икономизиране на външната ни политика.

Снимка: БТА

Лорер изтъкна, че за първи път България е решена да постави фокус върху икономически растеж чрез иновации. Искаме да дадем ясен знак, че България е отворена за умен бизнес, допълни той.

Везиева заяви, че най-важното, свършено от ведомството за последните седем месеца, е полагането на здрава основа на промяната, и пожела на новия екип на двете министерства да продължат тази промяна.

Надежда Йорданова получи държавния печат

Новоизбраният министър на правосъдието Надежда Йорданова получи държавния печат от служебния министър Иван Демерджиев на церемония във ведомството.

Снимка: БТА

Демерджиев каза, че е предал щафетата на правосъдната реформа на Надежда Йорданова. Тя посочи, че иска да надгради направеното досега.

"Поемам поста с решителност, вяра и мъничко оптимизъм", каза министър Йорданова.

Асен Василев се върна в Министерство на финансите

Държавата е с над 500 милиона лева бюджетен излишък към края на ноември и се движим много по-добре, отколкото с актуализацията на бюджета беше предвидено, каза пред журналисти новоизбраният министър на финансите и вицепремиер Асен Василев, след като пое поста от служебния министър Валери Белчев.

Поемаме държавата в добро състояние, но ни чака много работа, защото има политики, които сме съгласували с коалиционните партньори. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме икономиката да върви напред и да има бързо възстановяване от кризата, посочи Василев.

Най-накрая, след повече от половин година, имаме редовно правителство. Преди има-няма три месеца Асен Василев ми връчи ключа на министерството и за мен беше огромно предизвикателство, защото той постави високи стандарти, каза Белчев. За мен беше важно да запазя структурата на ведомството стабилна, както и да запазя темпа на работа.

Снимка: БТА

Нещата трябваше да са по-прости и обвързани с подготовката на изборите, но се наложи да поема други задачи - да осигурим средства за казуси като ковид пандемията, помощи за бизнеса, за тестове за децата и за други кризи в различни сектори. Бюджетът беше изготвен с изискванията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма редовно правителство, каза Белчев.

За щастие, не се стигна дотам да няма правителство, и вчера оттеглихме нашето предложение за бюджет за следващата година, но се надявам да послужи за база на новия бюджет, коментира Валери Белчев. Поех поста от най-успешния досега финансов министър и с удоволствие му връщам ключа на министерството, каза служебният министър.

Снимка: БТА

Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса. Ние имаме техническа готовност за приемане в Шенген от десетина години, но все още не сме приети, най-вече заради проблемите в правосъдието, каза Асен Василев.

Земеделският министър пое поста с поглед към ЕК

Изпращането на Национален стратегически план в сектор "Земеделие" в Европейската комисия ще е приоритет в работата на новия министър Иван Иванов.

Той прие поста от Христо Бозуков, който беше министър на земеделието, храните и горите в служебните правителства на президента Румен Радев.

Снимка: БТА

Бозуков също подчерта, че финализирането на националния план в рамките на общата селскостопанска политика на Европейския съюз ще е ключово за развитието на земеделието у нас през следващите години.

Иван Иванов, който влиза в правителството от квотата на БСП, изрази надежда в рамките на 4 години да изпълни приоритетите в сектора, залегнали в коалиционното споразумение.

Борислав Сандов встъпи в длъжност в МОСВ

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики, пое поста от служебния министър Асен Личев, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

"Пожелавам в следващите четири години да продължите започнатото и да работите за каузата да опазваме природата на България", е казал Личев, като е връчил символичния ключ на Министерството на околната среда и водите на министър Сандов.

Снимка: МОСВ

"Темата за опазването на околната среда вече е приоритет на правителството, затова аз поемам ангажимента това да се види в работата на министерството", категоричен е бил министър Сандов. Той е благодарил на служебния министър за "направеното през последните месеци в министерството".

 Христо Проданов пое властта и обяви, че ще разчита на Стела Балтова

На церемония по встъпване в длъжност министър Христо Проданов прие управлението от служебния министър на туризма Стела Балтова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Христо Проданов благодари за топлото посрещане и заяви, че в дух на приемственост ще разчита на мнението и експертизата на доц. Балтова.

Снимка: Министерство на туризма

Досегашният министър на туризма Стела Балтова пожела успех на министър Проданов и изрази надежда, че всичко, което е свършено до момента, ще бъде продължено и надградено, за да може страната ни да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация.

Новият транспортен министър пое поста с обещание за пълна прозрачност

Новият министър на транспорта и съобщенията Николай Събев прие поста от своя предшественик от служебното правителство Христо Алексиев на церемония в сградата на министерството. Събев подчерта, че той и неговият екип ще работят при пълна прозрачност, но на този етап не съобщи колко и кои ще бъдат неговите заместник-министри. "Бих искал първо да направя среща на екипа си. Чакам още някои потвърждения", посочи той.

Снимка: БТА

Новият транспортен министър потвърди информацията, че управлението на националната пощенска служба "Български пощи" ще премине на управление към вицепремиера по ефективното управление, за да не изпада той в конфликт на интереси, тъй като е собственик на голяма логистична и спедиторска компания. Агенция "Пътна инфраструктура", за която имаше идея по време на коалиционните преговори да премине към Министерството на транспорта, остава в Министерството на благоустройството и регионалното развитие, уточни още Николай Събев.

Снимка: БТА

Той допълни, че първото му посещение ще бъде в град Русе, където ще обсъди бъдещето на местното летище, както и възможността за облекчаване на преминаването на транспортния трафик през "Дунав мост".

От своя страна вече бившият служебен министър Христо Алексиев обеща подкрепа и благодари на своя екип за свършената работа докато бе начело на министерството.

Атанас Атанасов пое културата и бе предупреден за "блато от корупция"

На кратка церемония новият министър на културата Атанас Атанасов пое поста от проф. Велислав Минеков. "Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз. Върнете всички откраднати имоти, върнете средствата. Съберете кураж да направите това, което аз не успях." С тези думи проф. Велислав Минеков се обърна към своя наследник, пожелавайки му успех. Той подчерта, че задачите във висшата културна институция са много, затова и ако бъде потърсен от новия министър, винаги е готов да му даде съвет.

Снимка: БТА

"Надявам се, че нашият отбор, който идва, ще е достоен наследник в Министерството на културата", подчерта министър Атанасов. Той сподели, че е искал в първия си ден да започне с мечтите и особено - невъзможните мечти. "Аз вярвам, че за тези мечти си заслужава много да се бориш. Това знам от собствен опит, знам го с упоритостта на младия човек, който не може да се примири с клишето, че така просто няма да стане.", сподели още Атанас Атанасов. "Ако в момента е мечта България да се превърне в утвърден културен център на световната карта, значи си заслужава най-много да се борим за това - с всички усилия", изтъкна той.

Радостин Василев пое спортното ведомство

Новият министър на спорта Радостин Василев встъпи в длъжността си. Той на практика поема ново министерство, тъй като младежките дейности, които досега бяха в него, се изваждат, както предложи по време на партийните консултации бъдещият премиер Кирил Петков. И институцията остава "чисто" спортна.

Василев потвърди обещанията си от консултациите за реформа в спорта, включително промени в Закона за спорта, както и за ревизия на своите предшественици през последните няколко години, в което се визира основно Красен Кралев. По повод на проблемите с ЦСКА София с базите, той уточни, че няма да има привилегировани клубове.

Министърът допълни, че очаква повече пари за спорт през 2022 г., но без да пояснява сумата.

Утре новото правителство ще се събере на първото си заседание в Министерския съвет.