"Свиках 49-ото Народно събрание на Велика сряда с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи, които народните избрани трябва да изпълнят - за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането на законодателството" - това заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев. 

"Без съмнение предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но и без съмнение приемането на закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира както доходите на българските граждани в условия на криза и висока инфлация, така и стабилността на страната. Силно се надявам и така е редно, бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики", каза държавният глава и повтори, че ако това все пак не стане, финансовата рамка на страната ще бъде внесена от служебния кабинет. 

"Всички очакваме Народното събрание да вземе час по-скоро решения не само за излизане от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната. Очаквам това Народно събрание да подкрепи разработените и внесени от служебното правителство закони по ПВУ", каза още президентът Радев. 

Той подчерта и че очаква "най-сетне да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива ще решим комплексните и дълбоки проблеми с окомплектоването и недостига в Българската армия".

Радев изрази надежда НС да подкрепи европейския курс на служебното правителство, като подкрепи законопроектите не само за ПВУ, но и за Шенген. "Очаквам НС да покаже, че правосъдната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество", обърна се президентът към депутатите.

"Каквото и да е следващото управление, то може да бъде устойчиво само, ако се основава на определени ценности. Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания са огромни", припомни Радев и призова "не за лозунги, а за действия, загърбване на тяснопартийните интереси и работа за амбициозни национални цели".