От днес териториална дирекция "Митница София" е с нов директор, слад като на поста бе назначен Павел Манченко. До момента той беше представител на Агенция "Митници" в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, съобщават от Агенция "Митници".

Павел Манченко е митнически експерт с дългогодишен опит в администрацията, включително на международно ниво. Има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности, включително: началник отдел и началник на митница, заместник-директор на териториалната дирекция в София, началник отдел в дирекция "Международна дейност".

От 2019 г. досега, в продължение на два мандата бе митническо аташе - представител на Агенция "Митници" в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел, Белгия.

Павел Манченко има висше икономическо образование, преминал е множество професионални курсове и специализации, включително специализация "Международни отношения и митническа политика".

Досегашният директор на териториалната дирекция Димитър Димитров преминава на друга длъжност в системата на митниците.

През ноември 2010 г. беше взривено аудито на Манченко, който по онова време беше шеф на митница Аерогара София. Нямаше пострадали, но от взривната вълна бяха потрошени и две съседни коли. Според криминалисти инцидентът може да е бил свързан със разследването на изчезналите близо 400 килограма благородни метали от митническия склад на летището около месец по-рано. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов пък смяташе, че това е опит за сплашване.