Така трите кандидатури са: Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил.

По обяд митрополит Йосиф коментира притеснен, със сълзи на очи, че, ако изборът не бъде направен, има вероятност съборът за избор на патриарх, насрочен за 24 февруари, да се провали. „Както вървим, аз съм разочарован, може и това да се случи. Разруха”, заяви той.

В интервю за БНТ минути след като оповести края на избора, митрополит Йосиф заяви, че в крайна сметка владиците са решили да променят регламента и да приемат, че изискваните по устав две трети от гласовете на членовете на Светия Синод са не десет, а девет.
"Две трети от 14 митрополити, не са десет гласа, а са девет гласа и една трета, и така се закръглят към девет гласа", обясни как е било взето решението за днешния избор на двамата митрополити, митрополит Йосиф.
Той увери, че Митрополит Неофит и митрополит Гавриил са били избрани редовно и канонично.

Всички присъствали 13 митрополити на днешния избор бяха съгласни с "тази нова математика" и подписаха акта за избора, увери Американският митрополит.

Настоящият наместник на църквата - Варненският митрополит Кирил, отпаднал от надпреварата, защото е събирал между 4 и 7 гласа в различните турове. Според историци това е първият случай в историята, когато временният патриарх не попада в листата за избор на глава на църквата.

Вчерашното заседание на архиереите не успя да излъчи три номинации и беше прекратено вечерта. До патовата ситуация се стигна след невъзможността от 16 тура повече от един от митрополитите да събере нужните 10 архиерейски гласа, за да участва в битката за поста. Единствено Старозагорският владика Галакатион събра 10 гласа от 13-те присъствали митрополити.

След като стана ясна тройката кандидат-патриарси, бе прибрано и траурното знаме от сградата на Светия синод, макар че е трябвало да бъде свалено още на 40-тия ден след кончината на патриарх Максим.