Новоизбраният президент Румен Радев е твърдо решен да се придържа към Конституцията и ще огласи състав на служебния кабинет след встъпването си в длъжност.

Румен Радев обяви позицията си в изявление, излъчено тази вечер по БНТ, по повод обръщението на президента Росен Плевнелиев, в което той заяви, че няма да съставя служебно правителство и отстъпва правото за това на новоизбрания държавен глава.

Румен Радев посочи, че след президентските избори и референдума в България се е създала нова политическа ситуация, а оставката на кабинета е дала старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство, която приключи безрезултатно.

"Конституцията е изрична - сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис.

Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона", заяви новоизбраният президент Радев.

Румен Радев каза още, че в обръщението си президентът Плевнелиев представя отказа си да изпълни конституционно задължение като отстъпване на правомощие и допълни, че основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет.

"Конституцията съдържа само възможност за президента да "възлага правомощия", и то само и единствено на вицепрезидента. Друго "възлагане" на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", заяви Румен Радев.

Новоизбраният президент призова политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона.

"Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", каза Румен Радев.