Атлантическият съвет на България реагира с позиция на скандално изказване на заместник-председателя на Долната камара на руската Дума Пьотр Толстой, като го определя като поредна руска хибридна агресия срещу България.

В руско телевизионно предаване, в което участниците обсъждат, че Черно море е руско и Москва трябва да установи пълен контрол над него, Толстой говори за дестабилизация на България, в която да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. Руският депутат посочва България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия, но уточнява, че за да достигне до тях Русия първо трябва да приключи с Украйна. 

"България и Румъния са само бази на НАТО", каза Толстой в предаването "60 минути", което се излъчва всяка делнична вечер по държавната телевизия "Россия 1".

"В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте. В този смисъл няма никакви проблеми. Това не са тези държави, с които има смисъл да се играят игрички", добави той.

Толстой казва още, че "с Турция ние няма да воюваме", защото Русия, която е под задушаващи международни санкции, внася оттам домати. Турция не прилага санкциите спрямо Русия и се опитва да играе посредническа роля за прекратяване на войната и в износа на зърно от Русия и от Украйна през Черно море.

Изказването на зам.-председателят на Долната камара на Руската дума предизвика остри реакции у нас.

Атлантическият съвет призовава за конкретни действия от страна на държавата, сред които връчване на протестна нота на руския посланик у нас и обявяването на Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

Според Атлантическия съвет това е част от руската хибридна агресия против България и правителството ни трябва да реагира незабавно. Подчертават, че това не е първият път, в който въпросният политик прави подобни провокации и припомнят негово изявление от 2016 г., в което казва: "България ще я купим цялата".

Пред БНТ бившият външен министър Надежда Нейнски и депутатът Ивайло Мирчев също коментираха изказването на руския депутат. Според Нейнски има опасност за сигурността в Черно море.

"Русия иска да превърне Черно море в руско езеро. Неслучайно моите опасения са по отношение на сигурността в Черно море и това, което ще се случва там, включително като резултат от прекратяването на зърнената сделка", каза Нейнски.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев призова Министерството на външните работи да привика руския посланик Елеонора Митрофанова за обяснения заради изказването на Толстой.

"Задължително ми се струва посланикът на Русия в България да даде обяснение защо зам.-председателят на руската Дума твърди, че българското черноморие било всъщност руско. Защо руски депутат си позволява да заявява подобни неща в тв ефир, докато телевизионната водеща Олга Скабеева предлага към България да бъдат изстреляни руски ракети и двамата обсъждат активирането на "техни хора" по нашето Черноморие, само първо да се оправели с Украйна?", написа той в профила си във Фейсбук.