Лидерската среща в парламента, по покана на БСП, приключи. Тя се проведе открито между Корнелия Нинова и отзовалите се трима нейни колеги - лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, на ДПС - Мустафа Карадайъ и на "Български Възход" Стефан Янев.

Към момента обединение по политики и приоритети не може да има, и че по всяка вероятност вървим към нови предсрочни избори - пети поред, стана ясно от срещата. Бойко Борисов допусна експертен/технически кабинет с ГЕРБ и БСП, но след нови избори, а ДПС приветства това

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера, че партията му не може да подкрепи или да участва в кабинет с мандат на БСП. На влизане за срещата той обясни, че гледа на разговорите като на опит за възстановяване на диалога. "Това е опит да се върне нормалния диалог", посочи той.

В началото на срещата Нинова припомни, че президентът е връчил именно на тях третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог. Тя посочи, че социалистите са изненадани от отсъствието на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и разчитат в това липса на воля и желание за справяне с наболелите проблеми.

"Нашето желание е как преодолявайки политическата криза, решаваме останалите кризи, с пълното разбиране, че сме различни партии, като идеология, но да намерим разговор по важните за България въпроси", посочи тя и изказа разочарованието си, че лидерите на ПП и ДБ отсъстват от тази среща.

Нинова открои четири важни въпроси: Законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

"Ако има желание, ще се намери начин, ако не - ще се намери причина. Изправени сме пред редица предизвикателства. Благодаря Ви, че се отзовахте на тази среща, оценяваме високо това", обърна се тя към лидерите, които уважиха срещата.

Борисов: Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме уважение

Моят отговор е най-лесният, предвид решението на конгреса ни, но ще разговарям с колегите то да не бъде пречка да подкрепим експертно или програмно правителство, каза а председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че се е отзовал на поканата от уважение към избирателите на левицата и към самата Нинова. Начинът, по който беше отправена поканата, задължаваше да се явим, обясни Борисов. Той добави, че приветства опита на лидера на БСП да предизвика диалог между политическите сили, за разговор как поне виждат следващите месеци.

"Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори. След петия пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как ще бъде сформирано следващото правителство, изтъкна председателят на ГЕРБ. Борисов отбеляза, че днес в зала "Изток" не присъстват бившите коалиционни партньори на БСП - "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Още повече, че вече ги няма разделителните линии, свързани с военната подкрепа за Украйна, със закупуването на изтребителите", каза Борисов..

И припомни, че на правителството на Николай Габровски, предложено с първия мандат - на ГЕРБ-СДС, не му е достигнало малко, защото този разговор не се е провел преди гласуването. Ако имахме подобно решение къде може да се направи правителство, и президентът Радев щеше да се съобрази с това, убеден е Бойко Борисов. На нас не ни стигна мъдрост, подчерта той. И посочи, че в момента има добре работещ парламент, но в същото време не може да се излъчи правителство.

Най-лесно е още месец кампания, приказки, никой не желае сериозно да погледне на управлението, защото е много тежко, продължи Борисов. Приемам, допълни той, вашите упреци за модела, кой то ние сме следвали, но две години вече имаме модел "Радев", какво по-добро се случи, коментира лидерът на ГЕРБ. Борисов декларира, че партията му ще направи всичко възможно да лидира процеса с правосъдната реформа.

Карадайъ: Отсега да създем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че с оглед липсващите лидери на партии, поканени на срещата, но не дошли, ще се върви към поредните предсрочни избори.

"Призивът ни, в продължение на това, което от 2016 г. говорим, е да има нормалност в политиката. Нормалността минава през диалога, за да преодолеем политическата криза. Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние от сега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори", каза Карадайъ

В началото на срещата Карадайъ приветства, това което са направили БСП, и това, което са чули като заявка от Бойко Борисов Борисов.

По думите му, когато на партийните конгреси се приемат решения "никога с другите", в един момент идват и такива ситуации, в които има по-висши цели от партийните, както и по-висши приоритети в името на държавата.

Карадайъ настоя, че диалог с предварително начертани разделителни линии няма как да има. От тази гледна точка тази среща и тези заявки, които чуваме сега, са едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните, ненужни предсрочни избори, да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет, тоест да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици, заяви председателят на ДПС. Той отчете, че политическата криза само задълбава останалите кризи, но не ги решава.

Стефан Янев: Диалог и взаимодействие - това е смисълът на присъствието ни в парламента

Лидерът на "Български възход"  определи срещата като важна, но малко закъсняла, но "дори да отидем на избори, този диалог е необходим".

"Всички тук говорим за диалог, но към тази дума бих добавил и взаимодействие, защото това е смисълът на нашето присъствие в парламента... Без това не сме в състояние да предложим решения, едно от тях е съставянето на правителство. Ние трябва да си даваме сметка, че говорейки тук и извинявайки, се как не можем да намерим решение, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, затова призовавам да говорим за приоритети, политики, за търсене на решения и да се търсят пресечните точки. От името на "Български възход" декларирам, че това е правилният подход", посочи той.

В заключение Корнелия Нинова благодари на тримата, но открои много важен според нея проблем и опасност - "парламентарната република се руши от постоянните служебни правителства и едноличните решения на президента", настоя тя.

Нинова отбеляза, че подкрепят ДПС в исканията им за справедлива съдебна реформа.

"От днешния разговор се вижда, че отиваме на предсрочни избори, но до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е говорил за коалиция. Казахме Ви: Има ли воля за правителство, за мнозинство и ако има какви решения да извършим. Ние днес очевидно спираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още днес, но ви благодаря, че сте тук, че говорим, че мъдро си споделяме нашите виждания, както и различията", завърши лидерът на Столетницата.

Корнелия Нинова обяви, че ще свика Изпълнителното бюро на БСП още днес, за да бъде решено кога ще бъде върнат мандата.