Дългогодишният кмет на Пазарджик Тодор Попов губи битката за пети пореден мандат от кандидата на ПП-ДБ Петър Куленски. Това сочат резултатите при 47% обработени протоколи в Общинската избирателна комисия.

  • Петър Куленски - ПП-ДБ - 55,11%
  • Тодор Попов - ГЕРБ - 43,06%

Куленски благодари за подкрепата, която е получил.

"Искам да поздравя всички жители на Пазарджик и околните села, които пожелаха тази промяна. Аз поемам най-отговорен ангажимент тук пред тях, че ще бъда кмет на всички жители на община Пазарджик. Няма да деля хората", каза кандидатът на ПП-ДБ.

Според него Община Пазарджик се намира в тежко финансово състояние след управлението на Тодор Попов, който управлява от 2007 година.

"Оттук-нататък подавам ръка към формациите в Общинския съвет заедно да поставим Пазарджик по един нов начин на картата на България", каза още Петър Куленски. По думите му са парирали опитите за манипулиране на вота. 

Изборният ден в община Пазарджик приключи във всички 152 секции, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия Антони Върбев. Правото си на глас във втория тур на местните избори упражниха 33 270 избиратели от общо имащи право на вот 96 790.

Избирателната активност е 34,37 процента. Та е с близо 5 на сто по-ниска спрямо активността от първия тур на местните избори.