Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира отказа на Австрия за българското приемане в Шенген. Той направи извода, че Шенгенското пространство е било изтъкнато като основен аргумент за създаването на управленското "сглобка", а от вчера него вече го няма. Според Трифонов управляващите не само не постигнали главната си цел, но и пречат тя да бъде изпълнена. "Сглобката е спънка и основно пречи" на присъединяването ни към Шенген, смята Трифонов.

"Тази сглобка и некоалиция, която управлява в момента, беше създадена, според техните думи, с основната цел България да бъде приета в Шенген. Тоест, оправданието за създаването на това неморално, лицемерно и некадърно правителство беше създадено, пак подчертавам, според самите участници, с основната цел до Нова година България да бъде приета в Шенгенското пространство. Снощи, тази причина умря, тъй като Австрия отказа", коментира Трифонов във Фейсбук.

Според него българският премиер е изглеждал унизително по време на получаването на отказа във Виена.

"Българският министър-председател, Николай Денков, изглеждаше нелепо, унизително и обидно до австрийския канцлер Карл Нехамер. Съгласи се виновно и омърлушено с думите на австрийския канцлер, че България още не е готова да бъде част от Шенген, подсмръкна тъжно и така изчезна основната причина за съществуването на ръководеното от него правителство. Което означава, че той веднага трябва да си подаде оставката и тази сглобка и некоалиция да спрат да съществуват. Такива са фактите", категоричен е Слави Трифонов.

Той коментира, че за да се замаскира провала с Шенген, ще бъде акцентирано на други теми, като съдебна реформа и приемането на еврото, които Трифонов нарича "стари дъвки, предложени като нови".

"А успехът на всяко едно начинание се дължи основно на фактология, а не на лъжи, измами, фантазии и алчност. Разбира се, така нареченият Академик Николай Денков едва ли ще си подаде оставката. Сега ще има нови дъвки. Всъщност, стари дъвки, които ще бъдат предложени като нови, важни и основополагащи за съществуването на правителството: съдебната реформа, от която също нищо няма да стане, защото са некадърни и приемането на еврото, което също е много съмнително, пак защото са некадърни", е заключението на лидера на ИТН.

"И само искам да отбележа, за пореден път, че аз съм за България в Европейския съюз, за България в НАТО, задължително България в Шенген, задължително съдебна реформа и за приемането на еврото. Но също така смятам, че това правителство, тази сглобка, тази некоалиция не са единственият път за постигането на тези основни цели пред нас. Даже, както ежедневно става ясно, тази сглобка е спънка и основно пречи", обобщава Слави Трифонов.