"До днес днешен нямаме официално уведомление, че такъв списък съществува". Това каза служебният министър на външните работи Иван Кондов, попитан за тъй наречените "черни списъци" на Република Северна Македония, за които се заговори покрай недопускането на български граждани на територията на съседната страна. Коментара министърът направи по време на заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

Иван Кондов припомни, че началото на май в Министерството на външните работи беше привикан посланикът на РСМ у нас Агнеза Руси Поповска във връзка с недопускането на български граждани на 6 май на територията на съседната ни страна, вкл. евродепутатът Андрей Ковачев.

Той отбеляза, че на посланик Поповска е била връчена протестна нота.

По думите му можем само да правим "догадки" дали съществува такъв списък.

"Определено документите, които са получили тези български граждани, включително Андрей Ковачев, навеждат на мисълта, че някъде има - дали официален или неофициален", коментира министър Кондов и добави: "Ние официално такъв списък не сме получавали и не знаем за съществуването му, кой е вътре и какви са аргументите, за да има такъв списък".

На въпрос относно дали страната ни е предприела някакви действа за подпомагането на възстановяването на инфраструктурата на Украйна, той отбеляза, че все още предприети действия няма.