"Историческите въпроси не трябва да се използват за всекидневна политика. Политиците са много изкушени да използват такива въпроси в борбата за власт, но отговорността е огромна", заяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за Телевизия 24. Той каза това във връзка с реакциите в България след изявлението на премиера Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско.

Димитров добави, че Договорът за добросъседство с България, подписан на 1 август миналата година, който е ратифициран и е в сила, е рамка на бъдещите отношения между двете страни, на тяхната близост и приятелство. Той подчерта, че независимо за кой съсед става дума, не може да бъдете успешни, ако сте скарани със съседите и ако има големи проблеми.

"В част от Договора се казва - има моменти в нашата история, които са общи. Общи означава, че се споделят. Когато казвам, че на Балканите израстваме и имаме да учим, имам предвид подхода към такива въпроси. Може ли Илинденското въстание да бъде македонско в Република Македония и българско в Република България и дали те са комплементарни, можем ли да намерим начин да споделяме това? Колкото по-малко комплекси имаме и колкото по-голямо самочувствие имаме днес за това кои сме, толкова по-лесно ще можем да решаваме тези въпроси. Но по такива въпроси не бива да се прави всекидневна политика. Прекалено важно е", каза още Димитров, цитирано от вестник "Вечер" и БТА.

Той посочи, че от първия ден правителството води политика на държава, с която е много трудно да се скараш и Република Македония е съсед, който подава ръце, изразява разбиране и иска разбиране за своите нужди. Това, което това правителство прави през последните 14 месеца, е трябвало да се направи през посредните 15 години, каза Димитров.

"С България имаме много близки отношения и тя много ни помогна като председателстваща ЕС. Външният министър Екатерина Захариева се застъпваше за нас, като че става дума за нейната държава в Съвета по общи въпроси в Люксембург в края на юни", добави македонският външен министър.

От идния четвъртък веднъж седмично той ще отговаря на директни въпроси на гражданите във връзка с договора с Гърция и предстоящия референдум за името на страната. В интервюто за Телевизия 24 той каза още, че чрез социалните медии няколко дни ще се събират въпроси и след това веднъж седмично, в четвъртък, той ще отговаря на тези въпроси.

Димитров каза, че е важно на гражданите да се обясняват основните елементи и придобивките от подписания договор с Гърция. Той призова гражданите да прочетат договора, който е достъпен на интернет страницата на правителството, защото анкетите показали, че малцина знаят какво съдържа той. Димитров смята, че е задължен да обяснява договора, защото го е подписал и смята подкрепата за него за национално и поколенческо задължение за утвърждаване на държавата и идентичността.