Премиерът Бойко Борисов коментира темата за поисканата оставка на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, като посочи, че не се меси в работата на независими организации.

По-рано лидерът на БСП заяви, че партията внася сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов на основание негово изказване днес в парламента, в което е отказал да изпълни задължението си в закона - регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ. Утре социалистите внасят в парламента и предложение за освобождаването на Иванов като председател на комисията.

"Въпреки специалното изменение в закона, днес г-н Иванов пред целия парламент каза: ние този закон няма да го изпълняваме, защото той е лош", посочи Нинова.

Нинова беше категорична, че законите се изпълняват такива, каквито са. Тя посочи, че в закона има критерии, въз основа на които КЕВР да може да се произнесе - ако се прехврълят 20 на сто от дяловете, ако се засяга националната сигурност или общественият интерес.

Според нея, ако има нужда от конкретизиране на текстове, това може да стане с подзаконов нормативен акт.

По никакъв начин към КЕВР нямаме отношение, в лицето на Иван Иванов тя е наистина независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметки КЕВР, всички трябва да ги приемаме - това е независима организация, заяви премиерът Бойко Борисов. По неговите думи на всеки управляващ е необходим точно такъв незамисим регулатор.

Няма как да се вдигне в цял свят цената на природния газ, а в България да поевтинее, след като нямаме добив. Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената - другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена, поясни министър-председателят.

БСП прави кризисен пиар чрез обвинения към независимия регулатор, смята председателят на КЕВР Иван Иванов

Ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които проличаха и днес, каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По повод днешното изявление на БСП, че ще поиска оставката на председателя на КЕВР искам да поясня, че в пленарната зала на Народното събрание не съм заявявал, че няма да изпълним закона, а просто поясних обстоятелствата, при които КЕВР може да се произнесе с прозрачно и правилно мотивирано решение, каза Иван Иванов.

Относно подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ, внесена в КЕВР, становището на нашите юристи е, че една подписка не може да бъде основание Комисията да се произнесе по определен начин, каза Иванов. Подписка, която е инициирана и внесена в КЕВР от политическа сила, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията на регулатора, защото в подписката се настоява за произнасяне по строго определен начин, формулиран от политическата сила, подчерта той.

Днес в пленарната зала народни представители коментираха, че в момента има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу България и всяко публично говорене по този повод, може да доведе до вреди от стотици милиони евро за страната ни, добави Иванов. Аз съм пестелив в изказването си защото съм председател на колективен орган и не мога да говоря от негово име, допълни Иван Иванов.