В отговор на питане на Михаил Миков, от парламентарната трибуна Дянков посочи, че митница Видин, която ще бъде закрита с още няколко, е имала много малко работа и малка натовареност на персонала.
"Чухме, току-що, бившият министър на вътрешните работи, как митница Видин е най-важна, не само в държавата, но и в ЕС", иронизира го Дянков.
За първите осем месеца на 2009 г. митница Видин е реализирала приходи в размер на 37 800 лв. на митничар, докато този показател за същия период в митница Русе е 1 368 000 лв. на човек, в митница Свищов - 528 500 лв., а в митница Лом - 607 280 лв., съобщи финансовият министър.
За осемте месеца на текущата година в митница Видин са обработени 1599 митнически декларации или по 12 декларации на човек, докато в митница Русе са обработени 138 декларации на човек, а в митница Свищов - 106 декларации, посочи Дянков. Той добави, че това прави 10 пъти по-малко обработвани декларации в митница Видин.
"Заради това тя се закрива и преобразува в митническо бюро, тоест там ще продължи да се работи, но с по-малко разходи", обясни финансовият министър. Същият подход е приложен и за останалите митнически учреждения на територията на страната.
"Предвиждаме броят на митниците да бъде намален от 17 на 9, митническите бюра да се редуцират от 48 на 39, а митническите пунктове - от 38 на 34, заяви той. Всичко това се прави с цел да се спестят средства и за да се централизира работата в агенция "Митници", обясни Дянков.
Пред журналисти вицепремиерът потвърди и оценката си за Агенцията за финансово разузнаване.
"Агенцията определено не си е вършила работата през последната една година и от момента, в който е минала на подчинение от МФ към ДАНС, не е имало начин да се изискват базите данни. Причината за това е, че работещите в Агенцията са се профилирали от информационна в разузнавателна институция. Точно за това, те са прекъснали и комуникацията със сходните организации в други държави. След преминаването им отново на подчинение на МФ, те ще възстановят информационните си функции, а чисто разузнавателната дейност ще остане в ДАНС", заключи Симеон Дянков.