"Новото ръководство предприе масови уволнения: 7 от общо 16 регионални директори са уволнени. Сменени са 22 директори на горски стопанства и още двама директори – на държавни ловни стопанства, каза Плугчиева по време на парламентарния контрол", предаде “Фокус”.
За два месеца са прекратени договорите за управление на трима от директорите на държавни предприятия в системата на Държавната агенция по горите (ДАГ). Това отговори вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Причините са свързани с резултатите от управлението им – проверките са констатирали неизпълнение на задълженията и понякога - неспазване на законодателството. Има подадени заявления за прекратяване на договори от самите директори във всички останали случаи, за които Плугчиева говори – каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според Меглена Плугчиева обаче това може и да е доброволно, но те са викани един по един и са били принуждавани да си подадат оставките.
"Дори да приемем, че има обвинения към тях, би трябвало да бъдат ясно и точно формулирани, ако има нарушения – да се знае по какви причини са освобождавани. Тече необоснован и субективен подход на смяна на хора", смята още Плугчиева. Тези, които се назначават наново, не се назначават по ясни критерии или – по конкурс. Местните структури на ГЕРБ предлагат назначенията на новите ръководители в сектора, което е партийна практика, каза тя.
Общо 133 души са освободени в системата по времето на Меглена Плугчиева, посочи Симеон Дянков. 23-ма от тях са началници на регионални управления. 93 директори на държавни лесничейства са освободени, от тях – само една трета – с конкурс, останалите – вероятно по начина, по който Меглена Плугчиева предполага, добави той.
Преди седмица Плугчиева и Дянков влязоха в спор за одитния орган по оперативните програми на ЕС. Тогава настоящият вицепремиер призова бившия да признае, че работата на този орган е пълен провал.
По-късно днес заместник-председателят на парламента Екатерина Михайлова, Симеон Дянков и депутатът от Коалиция за България Михаил Миков влязоха в спор за етиката в пленарна зала по време на парламентарния контрол, съобщи Дарик. Поводът беше изказване на Дянков от парламентарната трибуна за действията на миналото правителство. След това Миков обяви, че не е допустимо да има обиди и предположи, че може да се каже, че Дянков е крадец.
"...Ние искаме да спестяваме средства и ги спестяваме, г-н Миков, защото вашето правителство толкова е крало и толкова е било неефективно, че ние сега сме в период на дефицит, който вие ни докарахте", каза Дянков по повод реформата в митниците, цитиран от Дарик.
"Когато такива думи се употребяват тук, това не е добър атестат за отношенията в българския парламент", с тези думи се обърна бившият вътрешен министър към присъстващите в залата.
"Г-н Миков, парламентът е място на политически дебати и в този смисъл е съвсем нормално, в репликите, в дебата и дори в парламентарния контрол, да има и политически сблъсък. Аз ви моля да няма персонално отправяне на обиди.
Г-н Дянков, във вашето изказване имаше по-скоро персонални обвинения, макар и хипотетично и не съвсем директно", посочи от своя страна Екатерина Михайлова.