Съветът ще подпомага правителствената политика за укрепване и развитие на държавната администрация, ще предлага стратегическите насоки и ще съгласува свързаните с нейното осъществяване проекти на нормативни актове по създаването, преобразуването и закриването на административните структури, административната реформа на областно и общинско ниво, административното обслужване и електронното управление, статута на държавния служител и управлението на човешките ресурси в държавната администрация.
Заместник-председател на консултативния съвет ще е министърът на труда и социалната политика, а постоянни членове ще бъдат трима заместник-министри - на финансите, на регионалното развитие и благоустройството и на правосъдието. Като членове на съвета с право на глас при обсъждането на въпросите, свързани със съответното министерство или второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, в него ще участват и заместник-министрите на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на околната среда и водите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на вътрешните и на външните работи, на отбраната, на здравеопазването, на образованието, младежта и науката, на културата и на физическото възпитание и спорта, уточниха от кабинета.
Правителството определи Симеон Дянков и за национален координатор по Лисабонската стратегия. Националният координатор отговаря за разработването на Националната програма за реформи. Досега това беше в правомощията на бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов.