Силни критики към председателя на БСП Корнелия Нинова и искане на оставка започва Националният съвет на столетницата. Той ще обсъди слабите резултати на изборите на 2 октомври и бъдещите решения. На заседанието ще бъде решено дали ще бъде свикан Конгрес на партията. 

В позиция, изпратена вчера до медиите, евродепутатите от левицата Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева заявиха, че от значим фактор в политическия живот, който задава посоката на развитието на България, БСП се е превърнала в малка формация и продължава да се срива. "Първата стъпка по пътя към възстановяване на доверието е председателят на БСП Корнелия Нинова да напусне поста. С неудобство виждаме, че тя не намира сили да постъпи достойно", смятат те.

В ефира на Нова тв днес правосъдният министър и бивш член на ръководството на БСП Крум Зарков обърна внимание, че сме свидетели на "трети поред най-нисък резултат за БСП"

"Отказът да погледнем истината в очите ни води само надолу. Днес е ключов момент, в който колективният орган да каже, че така повече не може", каза Зарков. Според него проблемът "не е само лидерски, но е и лидерски". "Очевидно Корнелия Нинова няма никакво намерение да подава оставка, макар че това е най-достиойният, европейски и нормален подход. Очаквам да се свика Конгрес и се надявам да бъде възможно най-скоро, защото ситуацията в страната е такава, че не чака никого", каза служебният министър на правосъдието.

Друг от опозиционерите - Кирил Добрев, възнамерява да присъства на пленума, стига да бъде допуснат. Той бе изключен от партията, но съдът отмени това решение, именно затова той вече е на "Позитано" 20 със съдебното решение и в качеството си на член на Националния съвет на БСП. В сигнал към прокуратурата срещу Корнелия Нинова, Добрев посочи, че тя и още двама социалисти са възпрепятствали неговата работа и това да гласува по време на Националния съвет. Той е бил допуснат само да присъства, като Нинова е заявила, че неговият глас няма да се зачита.

"Две партии откраднаха всички послания на БСП, за съжаление това ръководство изпразни партията от съдържание и много скоро ще поеме по пътя на СДС и ще стане една брошка на ревера на Кирил Петков и Асен Василев", каза пред bTV Добрев. Според него БСП с това ръководство няма да просъществува дълго. "Трябват нови свежи лица, които да изведат партията от кризата", заяви Добрев и добави, че "за съжаление БСП с това ръководство няма как да излезе от кризата".

Веднага след изборите над 70 членове на Националния съвет на партията внесоха подписка за свикване на извънреден пленум, на който да бъде взето решение за насрочване на заседание на Конгреса. "БСП записа поредния си слаб резултат. Партията ни е в най-тежката си криза досега", посочват социалистите. От БСП-София също настояха в позиция за незабавно свикване на заседание на Конгреса, на което да бъде направен анализ на устойчивата тенденция за спад на политическото влияние на БСП и да бъдат набелязани кадрови решения и мерки.

На парламентарния вот коалиция "БСП за България" остана пета политическа сила с резултат от 9,3% от гласовете или с 25-ма депутати. Левицата беше изместена от ПП "Възраждане" от четвъртата позиция, която заемаше досега.

Категорично оставки няма да подаваме, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на партийното ръководство след обявяване на официалните резултати от Централната избирателна комисия. Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП, посочи тя. Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС, обяви още Нинова.

Очаквахме по-висок резултат, резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, взимаме си поуки и ще вземем решения какво да променим, коментира лидерът на БСП. Тя отчете като позитивно, че са успели да запазят приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика.

Въпреки че слабият резултат го извади от Народното събрание, в подкрепа на Нинова се изказа и Александър Симов.

"Не бих нарекъл резултата на БСП срив. Да, той не е добър. Същевременно обаче БСП е на същите нива, на които беше от изборите през ноември. Лошо е, че ние не вдигаме резултата и това трябва да бъде анализирано, но е и факт, че ние излизаме от едно много сложно управление", заяви членът на Националния съвет на БСП в ефира на "Нова Нюз". Според него към момента въпросът за оставка на ръководството на партията е страничен на основния проблем. "Не смятам, че това е отговорът към настоящия момент. Корнелия Нинова има още какво да даде като лидер на БСП", каза Александър Симов.