Лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи пред журналисти пред Министерски съвет, че предлага в анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония да се разпише, че тя ще се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития или личности от българската история.

По думите му - в противен случай България би преосмислила подкрепата си за ЕС.

"За да не кажат пак, че нахлувам в Министерски съвет и да правим нервни кризи, тази импровизирана пресконференция ще я направим пред сградата. Във връзка с последните изявления на министър-председателя на Македония Зоран Заев (че Илинденско-преображенското въстание е македонско - б.р.) медийните реакции - видях и че министър Каракачанов е говорил, но не са достатъчни. Трябват решения. Затова аз съм се подготвил и имам проект за анекс към договора с Македония, който смятам да предложа като проекторешение на Народното събрание. Парламентът трябва да приеме решение, че възлага на правителството да анексира договора с Македония - това е възможно, самият договор позволява това. В него най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития - владетелите на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав и всички исторически личности и събития, свързани с национално-освободителната борба и т.н.", поясни Сидеров, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че това е едно подробно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, с които засяга българската история и с които се предизвиква негативен обществен отзвук.

"Добросъседските отношения са важно нещо, но Македония трябва да знае, че ние поставяме този анекс и ако тя не се съгласи с него, България ще си помисли за подкрепата за ЕС. Това не е нещо вражеско, а съвсем в рамките на дипломатическите отношения", каза още председателят на ПГ на "Обединени патриоти".

Той уточни, че досега не е говорил по тази тема с министър-председателя Бойко Борисов.

Сидеров коментира и други актуални теми. В отговор на въпрос то отбеляза, че още вчера БСП, по чиято инициатива се свика извънредното заседанието на НС заради фалита на застрахователна компания "Олимпик", е трябвало да бъде готова с предложения за промени в Кодекса за застраховането, за да се предотвратят бъдещи подобни пирамиди. Той попита защо да няма държавно застраховане, където да са задължителните застраховки.

Във връзка с проверките за шума по морето, Сидеров отново повтори, че функциите на вицепремиера Валери Симеонов не са да бъде "старшина или началник на местни структури на определени министерство, а да координира работата между ведомствата, без да се меси през главата на определени министри и да командва техни служители". Председателят на "Атака" заяви, че не цели "взривяване на коалицията", а да се нормализират отношенията в нея и тя да се заздрави.

Запитан за предстоящите евроизбори, той, че все още няма отговор от председателя Симеонов, който е лидер на НФСБ, дали ще участва в коалицията. Според Сидеров това говорило, че вицепремиерът вероятно имал други планове, докато той е "за" "Обединени патриоти" да се явят заедно. На въпрос дали би станал евродепутат, лидерът на "Атака" каза, че ще помисли по въпроса.