Дясната Швейцарска народна партия (SVP), която водеше кампания срещу масовата миграция", печели комфортно общите избори в Швейцария в неделя, показнат прогнози след затварянето на избирателните секции на изборите вчера, предаде АФП.

SVP взе 29% от гласовете на изборите за долната камара на парламента, подобрявайки своя дял от гласовете с 3,4 % над резултата от предишния вот през 2019.

Партията изпревари левите социалдемократи, които имат 17 процента, докато дясноцентристката партия "Център" и дясната партия, наречена "FDP. Либерали", са на път да завършат с около 15 процента. Резултатите на тези три партии до голяма степен се изравняват.

Междувременно Зелените не можаха да възпроизведат драматичния си успех на последните избори през 2019 г. и паднаха с 4 процента, за да завършат пети с 9%, според прогнозата.

Швейцйария с население от 8,8 милиона души гласува за всичките 200 места в долната камара на Националния съвет и за всичките 46 в горната камара на Държавния съвет.

Предизборната кампания на SVP се фокусира върху борбата срещу "масовата имиграция" и перспективата населението на Швейцария да нарасне до 10 милиона. В предизборната кампанията в социалните медии тя наблягаше на криминални случаи.

Освен това паритята започна война срещу "културата на отмяната" и това, което нарича "джендър терор и събудена лудост".

"Ситуацията в Швейцария е сериозна: имаме масова имиграция, имаме големи проблеми с хората, търсещи убежище. Ситуацията със сигурността вече не е същата като преди", каза пред АФП Томас Аески, ръководител на парламентарната група на SVP. "Има много хора в Швейцария, които се опасяват, че ситуацията ще се влоши".

Силно настроена против ЕС, партията яростно защитава дългогодишния военен неутралитет на Швейцария и смята, че Берн е отишъл твърде далеч, като е възприел санкциите на ЕС срещу Русия заради нейната война в Украйна.

Аески каза, че SVP "иска добри отношения с Европейския съюз, но това, което не искаме, е споразумение, при което Швейцария трябва да прави това, което ЕС казва".

SVP печели всички избори за Национален съвет от 1999 г. насам. Долната камара, която представлява народа, използва пропорционално представителство.

Горната камара на Държавния съвет, която представлява кантоните на страната се избира, с квалифицирано мнозинство. Тя е доминиран от "Центъра" и "FDP. Либерали" и изборите рядко променят баланса.

Въпреки че изменението на климата остава основен проблем в Швейцария, където алпийските ледници се топят с изключителна скорост, движението на еколозите изглежда е загубило инерция по време на ковид пандемията, отбелязва и АФП. Макар Швейцария все още да е една от най-богатите страни в света с безработица от около 2% и много висок БВП на глава от населението, инфлацията, разходите за живот и за здравно осигуряване удариха джобовете на хората. Социалдемократите се надяваха да постигнат големи успехи по тези въпроси, като призоваха за реформи, които биха индексирали здравноосигурителните вноски спрямо доходите.

Избирателната активност на общите избори в Швейцария обикновено е около 45 процента. 246-те новоизбрани народни представители ще изберат седемте членове на правителството на 13 декември. Местата се разпределят 2-2-2-1 между четирите основни партии и се очакват малко промени.

Правителството на Федералния съвет взема своите решения с консенсус и колективна отговорност.