Държавният глава Румен Радев пристигна в Кишинев, откъдето започва двудневното му посещение в Молдова по покана на молдовската президентка Мая Санду.

На международното летище в молдовската столица Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от почетен шпалир от гвардейци, предава БТА.

Снимка: БТА

Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Предстои българският държавен глава Румен Радев да бъде посрещнат от Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща "на четири очи", след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду се очаква да дадат и изявления за медиите.

Снимка: БТА

Сред темите на посещението се очаква да бъдат задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа.

Акцент на срещите на президента Румен Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната.

Снимка: БТА

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи - 29 октомври.

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група.