Северномакедонските певци Дац и Александър сътвориха своеобразна закачка с България и премиера Бойко Борисов. Днес двавата изпълнители, нашумели с кавъра си "Корона чао" пуснаха своя версия на българската стара градска песен "Целувката на Ана", озаглавена "Любовен паспорт".

В своя Facebook профила си Дац се обръща директно към българския министър-председател Бойко Борисов в типичния за него хумористичен стил:

"Господин Борисов, пиша ви на моя език, защото знам, че се разбираме добре и за двата езика нямаме нужда от преводач. За нас най-близкият съсед е като роднина. При него ходиш за помощ по всяко време, а той прави същото, когато има нужда от нещо. Дали ти трябва захар, брашно, хляб, клещи, да се пренесе нещо..., на помощ идва първият съсед".

Песента "Целувката на Ана" е изпята в оригинал на български и нейното послание към Борисов, както самите автори пишат, е: "Да не позволим да търсим помощ от съседите на другите етажи, защото те вече имат своя първи съсед".

Малко по-късно Бойко Борисов им отговори задочно от своята Фейсбук страница.

"Дац & Александар, благодаря за поздрава! В тези нелеки времена е важно да се подкрепяме. Точно както през годините ние винаги сме го правили за нашия първи и най-близък съсед! И точно защото сме най-близки не трябва да допускаме да се отдалечим. Приятелството между нас е силно. А най-силните връзки са най-емоционални. Но това не означава, че трябва да се отмятаме от обещанията си и да се обиждаме. Като приятели трябва да сме честни един към друг. Така ще продължим напред. Ако се инатим, проблемите ще останат", написа българският премиер.

И докато артистите се опитват да стопят ледовете с България с шеги и песни, северномакедонският президент Стево Пендаровски е все така твърд.

"Твърдението, че до вчера сме били етнически българи, е абсолютна глупост", заяви Пендаровски в интервю за Euobserver. То бе категоричен, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., съобщава порталът "Плусинфо", цитиран от сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за Euobserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български. За него е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945г. е била българска и всичко от десети век до 1945г. е било българско.

"Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944г. са се събудили и са казали: "Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи", обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е "абсолютна историческа глупост". За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.