Не може да задържиш бежанците, където не искат да живеят. Тези притеснения са пресилени. Важно е да влезем в Шенген, за да сме в ядрото на Европа, но е важно и икономически. България и Румъния са си изпълнили условията, не трябва да бъдем дискриминирани. Да влезем по въздух и вода за мен е недостатъчен резултат. Неприемливо е, че няма дата за сухопътното влизане. Това заяви бившият премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той добави, че не се съмнява относно подкрепата на САЩ към България за влизане в Шенген.

По отношение на вътрешната политика Сергей Станишев заяви, че основен проблем за страната ни в политическо отношение е липсата на поставени дългосрочни цели.

"Всичко е ден за ден. Да закърпим нещата - от бюджета, през закони и конституционни промени и всичко без да се мисли до какво това ще доведе след 10 години. Политиката без кауза винаги ще бъде на парче. Важно е дефинирането на точни цели. Затова има дефицит. Сглобката мотивира своето съществуване с външни фактори. За съжаление опозицията е повече обърната към миналото. Говори се повече за носталгичното. Важното е да се говори за бъдещето", допълни той.

Според Станишев голямата грешка на некоалицията е, че заблуждават хората.

"Трябва да има почтеност. Трябваше да се каже - вие, българите, гласувахте и трябва да се формира правителство. Затова правим коалиция и трябва да има ясни правила. Навремето тройната коалиция беше много критикувана, но тя имаше ясни правила. А сега има много договорки зад кулисите", категоричен бе бившият премиер.

Той смята, че политиците са длъжници на хората в обясняване на това какво се случва, какво може да се случи и как България да си намери мястото в този променящ се свят.

"Изморени сме от прехода, защото той беше обещан като нещо късо и хубаво", каза Сергей Станишев.

Той бе категоричен, че демокрацията трябва да бъде бранена.

"Демокрацията трябва да бъде бранена, защото тя е много крехка. Но това не става със самоцелна конфронтация. Виждам, че това е начинът на говорене, който доминира в политическото. Трябва поне в някои сфери да се търси национален консенсус и независимо кой е на власт, не с всяко правителство да се започва от нула и да се стига до нула, а все пак да има последователност", обясни бившият премиер.

 

 

 

Той коментира и предстоящите избори за Европейски парламент, като според него социалисти ще има на европейско ниво.

"Тези избори се подценяват у нас. Там се вземат решенията, които засягат България. Трябва да има компетентни хора, които знаят как се случват нещата в ЕС. Отношението към делегацията на социалистите не е много положителна. Боли ме, че БСП не успява да генерира енергии около себе си", добави Сергей Станишев. 

Според него: "Огромният проблем на България е не само, че изнасяме работна сила и всички го знаем, а че ние изнасяме и неродени деца, защото българите, работещи в чужбина, те раждат децата си, остават там и много малко се връщат."