Евродепутатът Сергей Станишев заяви в предаването "Светът и ние" по БНТ, че не е оптимист за постигане на мир в Украйна.

През последната година виждам постоянна ескалация на военните действия. И това не е учудващо, защото това е логиката на всяка война. Тя само се стреми да се разширява, стреми се да въвлича нови участници, нови хора, нова техника, все по-тежка и смъртоносна. И резултатът е ужасяващ, обясни той.

Виждаме, че поне от половин година фронтът е сравнително статичен. И всички тези призиви, които чувам и в Европа: война до победния край, ми изглеждат много откъснати от реалността, каза още Станишев и попита: колко още десетки или стотици хиляди хора трябва да бъдат убити, колко трябва да си загубят жилищата, перспективата в живота, за да започнат опити за политическо урегулиране на този конфликт?

Но като че ли все още има илюзията и в двете страни на конфликта, че е възможна военна победа, каквото и да означава това. Защото никой не може да го формулира ясно.

Според Станишев доставките на тежко въоръжение за Украйна не променят баланса на силите, така че да има съкрушителна победа. Това за него е невъзможно.

И подчерта, че всяка страна, която кандидатства за членство в ЕС, а Украйна още не е кандидат, изминава дълъг процес, който трае години.

И отнема години не по вина на ЕС, а защото една страна трябва да приеме и прилага европейското законодателство, да спазва европейски принципи. Това би било несправедливо по отношение на другите страни от Западните Балкани, които от 20 години са кандидати за член на ЕС, водят се преговори, но перспективата за членство е сравнително отдалечена, посочи Сергей Станишев.

Той е категоричен, че процесът на разширяване на ЕС няма да е завършен, докато Западните Балкани не бъдат интегрирани успешно.