По-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за петте години механизъм в областта правосъдие и вътрешен ред, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод изтеклата в медиите чернова на новия доклад на Европейската комисия, който трябва да бъде официално оповестен утре.
В него отново има критични оценки за борбата с престъпността, съдебната система и политическия натиск, оказван върху нея.
Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче заяви, че в доклада има и добри неща и обяви, че не той, а други оказват натиск върху съда.

"Самият факт, че ЕК възнамерява този механизъм да бъде продължен за неопределено време, като първият следващ доклад бъде в края на 2013 г., е огромен провал за правителството на Бойко Борисов. Това е червен картон за кабинета", коментира Станишев, предаде БТА.
Той подчерта, че ЕК изтъква, че е необходим външен натиск, за да се случат някакви реформи у нас. 

Според лидера на левицата докладът е оценка на опитите на Цветанов чрез пиар, показни арести и действия, без достатъчно доказателства да имитира дейност.
"Независимостта на съдебната система се поставя под въпрос заради действията на г-н Цветанов. Той постоянно се опитваше да обяснява, че проблемът е в съдебната система - ЕК го опровергава, като казва, че има системни проблеми по цялата верига", отбеляза бившият премиер.

Станишев припомни, че управляващите са заявили, че ще се преборят с корупцията и с организираната престъпност, а ЕК констатира липса на убедителни резултати именно в тази сфера, както и при обществени поръчки. "Цветанов трябва да отговори кои са тези 12 големи организирани престъпни групи, които имат оборот от 1,8 млрд. евро", посочи той по повод друга констатация в доклада.
"Особено фрапираща е оценката за системни провали в правораздаването и това се онагледява с изчезването на Братя Галеви", добави Станишев.

Според БСП оставането на Цветан Цветанов на поста вътрешен министър е
вредно за страната. Затова е необходимо веднага да подаде оставка.

"Това е първото правителство от Жан Виденов насам без реализирана стратегическа цел, без знаков от гледна точка на историята успех. Прекият резултат от решението да се продължи и да се затегне мониторингът над България е, че страната ни скоро няма да види Шенген. Този провал на ГЕРБ не може да се компенсира не с 42 км, а даже с 420 км построени магистрали", коментира пък Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

"Този доклад е откровено негативен за България. Бихме препоръчали на правителството този път да не се самозалъгва и да не влиза в ненужен спор и с опозицията, и с обществеността дали докладът е положителен, защото има един самодостатъчен критерий за това - снема ли се или остава мониторингът. Понеже не само остава, а има достатъчно силни знаци, че мониторинговите механизми биха били дори засилени, оценката за правителството е слаба", категоричен бе той.

По думите му управлението на ГЕРБ е на път да загуби двете средни букви от абривиатурата си, защото не може да осигури европейското развитие на България.
"Искам да подчертая, че казваме това с истинско огорчение. Нито един отговорен български политик не би могъл да злорадства. Този доклад сваля маските, оголва неприятните истини за дефицитите в управлението на ГЕРБ и превръща в истинска гротеска високите оценки, включително и по шестобалната система, които управляващите продължават щедро да си раздават. Ние смятаме, че истината е доста по-горчива. Аз не знам от къде извира претенцията им да влязат в учебниците по история", заяви още зам.-председателят на ДПС.

Продължаването на мониторинга означава, че в България нищо не е направено и не е постигнат задължително очаквания напредък, заяви и лидерът на ДСБ Иван Костов, съобщи БТА. Маркерите, цитирани в пресата, той разчита като лоши. Костов все пак уточни, че трябва да се изкача с окончателния коментар до утре.