Това той каза на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, предаде БТА.
"Такива чистки могат да се реализират под благовидния предлог на структурна промяна", посочи бившият министър-председател и допълни, че ще стане ясно много скоро дали това ще се случи.
Той предупреди, че ако има такива чистки, БСП ще информира техните външни партньори в Европейския съюз. Станишев заяви, че са притеснителни и изказванията на министри за повдигане на обвинения срещу представители на предишното правителство.
"Не би трябвало в правова държава министри да изземват функциите на съдебната власт", коментира той и се закани, че от БСП ще защитават политически всеки, който е бил несправедливо обвинен.
"Никога не е имало политически чадър над когото и да е, категоричен бе Станишев, посочвайки, че по време на неговия мандат имаше и министри, които бяха уволнявани", солани той.
"През последните седмици имаме усещането, че част от министрите се намират все още в предизборна кампания. Очевидно част от министрите си търсят алиби за несвършени от новото управление неща. БСП ще отстоява резултатите от предишното управление и ще отговаря много ясно на всяко твърдение за предишното управление, което не е подкрепено с факти", заяви още той.
Според ръководството на БСП е тревожно, че много бързо част от членовете на кабинета са се отказали от редица предизборни ангажименти, включени в програмата на ГЕРБ.
"Вече се отказаха от намаляването на осигурителната тежест с 5 процента, отложена е идеята за намаляване на ДДС, престанаха да говорят и за актуализация на бюджета", посочи Станишев.
От червената партия смятат, че това показва, че самата предизборна програма на ГЕРБ не е била адекватна за ситуацията, в която се намира страната. Лидерът на БСП изрази тревога и за състоянието на редица стратегически обекти - като петролопровода "Бургас - Александруполис", "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Той допълни, че ще следят много внимателно за реализацията или нереализацията на тези проекти.
Станишев посочи, че е допусната сериозна грешка със смяната на ръководителя на НАПИ с "много смешни мотиви". Премиерът е бил много тежко подведен от министъра на регионалното развитие с освобождаването на Янко Янков и назначаването на негово място на Димитър Иванов за изпълнителен директор, каза експремиерът.