Сенатът на САЩ утвърди Кенет Мъртън за следващия посланик на Вашингтон в София. 61-годишният дипломат ще замени на поста Херо Мустафа и ще пристигне в България през пролетта на 2023 година, съобщиха от американското посолство у нас.

"Утвърденият за посланик Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България", написаха още от мисията на САЩ в София.

Кенет Х. Мъртън е роден през 1961 г. в град Сейнт Луис, щата Мисури. Когато е на 12-годишна възраст семейството се преселва в Хъдсън, Охайо. След като завършва гимназия в Хъдсън, Мъртън е приет в Университета в Маями, където се дипломира през 1983 г. със специалност "Международни отношения".

Той започва работа в дипломатическата служба на САЩ през 1987 г. Бил е посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, се посочва в биографичната му справка, публикувана от Белия дом.

Кенет Мъртън е бил и заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Новият посланик на Вашингтон в София говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Със съпругата му Сюзън имат две дъщери.

Мъртън е носител на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.