Представители на няколко неправителствени организации на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание категорично осъдиха нападението срещу помещението на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид, съобщи БТА.

Представителите на българските сдружения оценяват като положителен фактът, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония е осъдило нападението, подчертавайки, че "това не е първият път, когато помещение използвано от гражданско сдружение на македонски граждани с българско самосъзнание, става обект на нападение от страна на граждани на Северна Македония, които вероятно възприемат това като патриотичен акт".

Писмото е адресирано до посланиците на ЕС- Дейвид Гиър, европейските държави с мисии в Северна Македония - България, Чехия, Германия, Франция, посланика на САЩ, Комисията за превенция и защита от дискриминация, Хелзинкския комитет за правата на човека в Скопие и двете основни политически партии - СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, както и до българския президент Румен Радев, премиера и министъра на външните работи на България.

"Като граждани на Република Северна Македония призоваваме отговорните институции в страната - президента, правителството, парламента, Комисията за превенция и защита от дискриминация, омбудсмана, неправителствения сектор да осъдят категорично вчерашния инцидент като крещящ пример за акт на омраза срещу българите в Република Северна Македония. В същото време, като граждани на ЕС, очакваме представителите на ЕС, както и посолствата на страните членки на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и международните партньори да не си затварят очите пред поредната демонстрация на език на омразата срещу страна членка на ЕС, към който Република Северна Македония декларативно иска да се присъедини", пише в писмото.

От българските сдружения пишат още, че от повечето медии в Република Северна Македония се провежда кампания срещу цар Борис III, "който е наричан фашист, васал на Хитлер и пр., и предвид публичното осъждане от страна на висши държавни служители при откриването на клуба с противоречивото, според тях, име, не е изненадващо, че клубът е станал обект на атака".

От сдруженията от Скопие, Охрид, Битоля, Прилеп и Кочани настояват нападателят да бъде санкциониран с цялата строгост на закона, "за да не се случват повече подобни инциденти".